Een avond met de schrijver van De Waanzinnige Boomhut

Andy Griffiths laat een vliegende katnarie ontsnappen
Andy Griffiths laat een vliegende katnarie ontsnappen

De populairste kinderboekenschrijver van dit moment is de Australiër Andy Griffiths met zijn boeken over De Waanzinnige Boomhut. Onlangs was hij in Amsterdam om het nieuwste deel te presenteren.

Dit gebeurde op feestelijke wijze in het theater van de OBA, waar heel veel kinderen met hun ouders hun literaire held konden ontmoeten. Ik was er met mijn 8-jarige zoon die groot fan is van De Waanzinnige Boomhut. Bij de ingang van het theater konden we het nieuwste deel uit de serie kopen: De Waanzinnige Boomhut van 91 verdiepingen. Bij elk nieuw deel komen er 13 verdiepingen bij.

Hoofdrol

In de boeken speelt schrijver Andy Griffiths samen met tekenaar Terry Denton zelf de hoofdrol. Samen laten ze hun fantasie helemaal op hol gaan en nemen ze de lezers mee naar een boomhut vol avontuurlijke en knotsgekke verdiepingen. Op slimme wijze wisselen tekeningen, korte strips en stukken tekst elkaar af. Hierdoor hoeven de jonge lezers voor hun gevoel geen lange lappen tekst te lezen.

Voordat Andy Griffiths op het podium van het theater verschijnt, krijgen we nog een stuk te zien uit de toneelvoorstelling over De Waanzinnige Boomhut door Meneer Monster. Deze voorstelling weet heel goed de geniale gekte uit de boeken over te brengen naar het theater. In een interactief stuk met kinderen uit de zaal zien we Supervinger in actie en hoe hond Blaffie het aflegt tegen een enorme gorilla. Deze voorstelling is zeker een aanrader voor de fans van de boeken. En ook de ouders zullen het geweldig vinden, mits ze een goed gevoel voor absurde humor hebben.

Meneer Monster in actie met Supervinger
Meneer Monster in actie met Supervinger

Na een momentje met prijswinnaars van de tekenwedstrijd is het de beurt aan de ster van de avond: Andy Griffiths. Zijn sidekick Terry is in Australië druk aan het werk met de tekeningen voor De Waanzinnige Boomhut van 104 verdiepingen. Deze verschijnt in augustus in het Engels. Zowel presentator Curt Fortin als kinderen uit de zaal krijgen de mogelijkheid om vragen aan Andy te stellen.

Rode draad

Op deze manier komen we te weten dat De Waanzinnige Boomhut waarschijnlijk doorgaat tot er 13 delen (of 169 verdiepingen) zijn en dat het eerste boek is ontstaan toen Andy en Terry echt even geen inspiratie hadden en vlak voor een deadline zaten. Dit is ook de rode draad in het boek. Verder vertelt Griffiths dat hij zeer onder de indruk is van het stuk van Meneer Monster en geeft hij de kinderen tips hoe ze hun ouders kunnen irriteren.

Andy Griffiths is een volwassene die in vele opzichten kind is gebleven. Hij weet goed wat kinderen leuk vinden om te lezen, omdat hij deels nog een van hen is. Vreemde grappen en absurde verhalen geven hem zichtbaar plezier. Dit zie je ook weer in het nieuwe boek waarin Andy en Terry de taak krijgen om op de kleinkinderen van hun uitgever te passen. Samen beleven ze een bizar avontuur met vreemde nieuwe verdiepingen als eentje met de krachtigste draaikolk ter wereld.

Na afloop nam Andy ook nog de tijd om voor elk kind het nieuwste boek te signeren en met ze op de foto te gaan.