Gekantelde bergen tonen menselijke gezichten

Bernhard Lang
Sleeping Greek Woman
Alle foto’s © Bernhard Lang

Wie wel eens langdurig naar de wolken kijkt, zal daarin allerlei vormen en soms zelfs gezichten kunnen herkennen. Fotograaf Bernhard Lang kijkt zelfs verder dan dat en ontdekt gezichten in bergtoppen. Dit heeft geresulteerd in de serie Pareidolia—Mountain Faces.

Pareidolie is het psychische verschijnsel waarbij mensen herkenbare dingen lijken waar te nemen op plaatsen waar deze niet zijn. Het is dus een verwarring die plaatsvindt in de hersenen doordat deze patronen herkennen. Het is dus geen hallucinatie, maar eerder een optische illusie. Bernhard Lang maakt het ons in zijn foto’s makkelijk doordat hij de beelden 90 graden heeft gedraaid.

Open mond

Zo op zijn kant is het een stuk makkelijker om in een ruige bergketen een gezicht te herkennen. De titel die Lang aan iedere foto heeft gegeven, geeft ook nog eens een zetje in de goede richting. Kijk maar eens naar de Sleeping Greek Woman hierboven. Al snel zie de puntige neus, de open mond en de dichte ogen. Ook op de andere foto’s zal je al snel zien wat Lang ook zag.

Als bonus is er ook nog een foto van een rots die Lang tegenkwam in de bossen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Deze hoef je niet eens te kantelen om er het gezicht van Donald Trump in te herkennen. De overige foto’s zijn gemaakt in de Beierse en Sloveense Alpen. Meer werk van Bernhard Lang kun je bekijken op zijn Instagram.

Bernhard Lang
Bavarian Chief
Bernhard Lang
Golem
Bernhard Lang
Pilatus
Bernhard Lang
Schiller’s Head
Bernhard Lang
Sleeping Witch 2
Bernhard Lang
Turban
Bernhard Lang
Donald Trump