3 praktische tips voor het kopen van een nieuwe motorhelm

motorhelm

Ga jij binnenkort lekker toeren met je motor, of is dat voortaan jouw vervoermiddel om naar je werk te gaan? Dan is het zeker belangrijk om te investeren in een goede helm. Dat hij lekker moet zitten en voldoende bescherming moet bieden, ligt natuurlijk voor de hand. Maar, waar moet je eigenlijk op letten als je een helm gaat aanschaffen? Wij geven je praktische tips voor het kopen van een nieuwe motorhelm.

1: Kies je soort

Allereerst is het belangrijk dat je weet dat er 3 soorten helmen zijn en dat je kiest welke voor jou het beste is. We laten daarbij de crosshelm even buiten beschouwing.

  • Jethelm: Een open helm die het gezicht en de kin vrijhoudt. Erg fijn voor kortere ritten met mooi weer en een beetje retro. De fashionhelm is een mooi voorbeeld hiervan.
  • Integraalhelm: Een dichte helm die het hele hoofd, de kin en het gezicht beschermt. Dit type helm is een must wanneer je vooral langere routes met hoge snelheid rijdt en met koud weer.
  • Systeemhelm: Dit is een model met opklapbaar kinstuk. Het zit dus eigenlijk een beetje tussen een open en een integraalhelm in.

Welk model voor jou het meest geschikt is, hangt dus vooral af van je rijgedrag en -patroon. Moet je dagelijks, ook tijdens de winter, via de snelweg een uur rijden naar je werk, dan heb je echt het meeste aan een goed passende integraalhelm. Is je rijgedrag erg wisselend, dan is een systeemhelm misschien prettiger. Rijd je alleen tijdens mooi weer korte (plezier)ritjes? Dan is een jethelm heerlijk, want dan voel je de wind op je wangen en ervaar je het ultieme motorgevoel.

2: Aan welke kenmerken moet de helm voldoen?

Als je hebt vastgesteld wat voor jou het juiste type helm is, kun je gaan kijken naar de extra kenmerken. Erg fijn zijn:

  • Een pinlockvizier met antifog voor tijdens vochtig, koud weer zodat je vizier niet beslaat.
  • Een zonnevizier zodat je geen zonnebril meer op hoeft.
  • Uitsparingen voor Blue Tooth apparatuur, zodat je kunt communiceren met je collega motorrijder en niet steeds op je navigatie hoeft te kijken.
  • Ventilatieopeningen om het hoofd koel te houden.

3: Merk en model

Je denkt misschien dat je het best voor een duur exemplaar kunt gaan als je een nieuwe motorhelm koopt. Maar dat hoeft helemaal niet. Er zijn ook merken die een prima prijs-kwaliteitverhouding hebben, zoals HJC, Vinz, Caberg, Arai, Schorpion en Shark. Helmonline adviseert je daarom om eerst te kijken naar het type helm en welke kenmerken deze moet hebben. Daarna kun je dan gaan kijken welk merk het model heeft dat aan die eisen voldoet. Pas op het laatst kijk je dan naar het ontwerp, want het oog wil tenslotte ook wat. Maar in dit geval gaan praktische kenmerken voor comfort en veiligheid bovenaan.