Tom Sachs ontwerpt alledaagse schoen voor NikeCraft

Tom Sachs NikeCraft
Foto’s: Nike

In 2012 ging Nike een bijzondere samenwerking aan met kunstenaar Tom Sachs. Ze noemden deze samenwerking NikeCraft. Na een aantal vooral experimentele schoenen komt Sachs nu met een zogenaamde General Purpose Shoe. Een schoen voor elke dag en elk moment.

Volgens Sachs gaat het hier om een gewone schoen voor gewone mensen. Toch blijft het natuurlijk ook een schoen van een groot en populair sportmerk die ontworpen is door een beroemde kunstenaar. Dat valt vanzelfsprekend niet gewoon te noemen. Ga je echter de General Purpose Shoe (GPS) vergelijken met eerdere ontwerpen voor NikeCraft, dan valt direct het simpele ontwerp op. Dit is een schoen die iedereen wel zou kunnen en zelfs willen dragen.

Democratisch

Tom Sachs omschrijft het ontwerp van de GPS als ‘democratisch’: Ik raakte in het begin betrokken bij Nike omdat we een sculptuur wilden maken die iedereen kon dragen. Het is een hulpmiddel voor het dagelijks leven; het is democratisch. Inspiratie voor de schoen haalde hij bij recente minimalistische modellen van Nike als de Killshot en de Waffle One, maar dan wel met een magisch snufje van Sachs’ vakmanschap.

De eerdere modellen van NikeCraft stonden bekend vanwege het gebruik van ongewone materialen, veelal afkomstig uit de ruimtevaart of zware industrie. Voor de Nike General Purpose Shoe koos hij voor een kraag van microvezels, een bovenwerk van ademende stof, een stevige zool en de voor Tom Sachs kenmerkende grote lussen.

De Tom Sachs NikeCraft General Purpose Shoe is te koop vanaf 10 juni via de website van NikeCraft.

Tom Sachs NikeCraft

Tom Sachs NikeCraft

Tom Sachs NikeCraft

Tom Sachs NikeCraft

Tom Sachs NikeCraft

Tom Sachs NikeCraft

Tom Sachs NikeCraft
Volgens de kunstenaar worden de schoenen na intensief gebruik alleen maar mooier