Krachtige aquarellen in zwart-wit door Radenko Milak

Rutger Brandt Gallery
Reunion, 29 september 2020, Serie Quarantine, 50x70cm

Rutger Brandt Gallery in Amsterdam presenteert t/m 25 juni een tentoonstelling van Radenko Milak. De kunstenaar, die woont en werkt in Banja Luka, Bosnië en Herzegovina, maakt indrukwekkende aquarellen in zwart-wit.

De opvallende aquarellen van Radenko Milak hebben een bepaalde dramatiek. Het lijken haast beelden van een bevroren wereld. Een specifiek moment in de tijd wordt door hem krachtig vastgelegd. Zijn werk is levendig weergegeven in zwart-witte inkt op papier.

Lockdown en quarantaine

De werken die te zien zijn in Rutger Brandt Gallery beschrijven de collectieve ervaring van quarantaine en lockdown tijdens de wereldwijde Covid-19-pandemie. Milak laat scènes zien van een wereld die ons inmiddels vertrouwd is. Hij vangt de eenzaamheid van deze periode in krachtige beelden.

Diepgaand en alledaags

Het werk van Milak is het resultaat van nauwgezet en systematisch onderzoek. Dit door middel van de onmiddellijke en constante stroom van digitale informatie. Zijn praktijk onderzoekt beelden van het leven tijdens de pandemie en de gevolgen van een opgeschorte wereld. Beelden, even diepgaand als alledaags, die voorheen onvoorstelbaar zouden hebben geleken, zijn nu ingeprent in ons collectieve geheugen. Radenko’s aquarellen vormen een tastbare en blijvende herinnering aan deze ongekende wereldwijde gebeurtenis.

Zoete en bittere absurditeit

Het verhaal van de lockdown is een verhaal van isolatie en afzondering, een leven zonder menselijk contact. Milak verbeeldt scènes van het sociale leven dat in zijn meest intieme aspecten is verstoord: stedelijke landschappen ontdaan van enige aanwezigheid, kerken en heilige plaatsen ontdaan van hun betekenis, overbelaste ziekenhuizen en mortuaria, gesloten cultuurhuizen, luchthavens en treinstations zonder vertrekmogelijkheid. Milak leidt ons naar de zoete en bittere absurditeit van een dagelijks leven dat zelfs in de meest prozaïsche aspecten werd, en soms nog altijd wordt, verstoord.

De tentoonstelling Disappear Here van Radenko Milak is te zien t/m 25 juni 2022.

Rutger Brandt Gallery
Bethaniënstraat 39
Amsterdam
Geopend: woensdag t/m zaterdag van 12.00 – 17.00 uur

Rutger Brandt Gallery
End of Holiday, 25 September 2020, Serie Quarantine, 50x70cm
Rutger Brandt Gallery
Neighbours, 07 April, 2020, 70x100cm
Rutger Brandt Gallery
Neighbours, 22 May, 2021, 70x100cm
Rutger Brandt Gallery
Neighbours 20 April, 2020, 70x100cm
Rutger Brandt Gallery
Sao Paolo, 2022, 252x185cm