Klassieke pen krijgt print van Alexander Girard

Alexander Girard - Vitra - Caran d'Ache

De klassieke 849-balpen van Caran d’Ache is nu ook verkrijgbaar in een opvallende variant. In samenwerking met Girard Studio en Vitra werd de pen voorzien van het beroemde grafische werk van de Amerikaanse ontwerper Alexander Girard.

Het Zwitserse Maison Caran d’Ache is, zoals ze het zelf verwoorden, een producent van hoogwaardige schrijf- en tekeninstrumenten. Als sinds de lancering in 1969 is hun 849-balpen een bestseller. De pen heeft een tijdloos ontwerp en ligt goed in de hand tijdens het schrijven. Bovendien maakt het speciale Goliath-inktpatroon van de 849 het mogelijk dat je er maar liefst 600 A4’tjes mee vol kan schrijven! En nu is deze balpen dus ook te koop met een speelse print van Alexander Girard.

Speelsheid

Alexander Girard (1907-1993) was een prominent figuur op het gebied van naoorlogs Amerikaans design. Hij was een veelzijdig ontwerper op het gebied van onder andere meubels en interieur. In zijn lange carrière legde hij zich vooral toe op textielontwerp. Girard staat erom bekend dat hij een vleugje speelsheid bracht in het design van de twintigste eeuw – iets wat ontbrak in de strenge esthetiek van het klassieke modernisme. Verder droeg de ontwerper al sinds zijn jonge jaren steevast een pen bij zich om direct iets te kunnen tekenen of schrijven als hij wilde.

2 modellen

De Alexander Girard 849-balpen is er ook zo eentje die je altijd op zak wilt hebben. Het vrolijke design van de pen is gebaseerd op het werk van de Amerikaanse ontwerper. De pen is verkrijgbaar in 2 modellen: een zwarte pen met in wit het geometrische patroon ‘Double Triangle’ en een witte pen voorzien van roze ‘Check Stripes’. Beide varianten worden geleverd in een zwart blikje van metaal dat is versierd met ‘The Eyes’ in roze of blauw. De motieven voor de pennen werden overigens samen met de familie Girard zorgvuldig gekozen uit de uitgebreide collectie grafische werken die Alexander naliet. Deze collectie wordt vandaag de dag bewaard in de archieven van het Vitra Design Museum.

Vitra Accessoiries Collection

De limited edition balpen gaat deel uitmaken van de Office-collectie van Caran d’Ache. Tegelijkertijd is het ook de nieuwste toevoeging aan de Vitra Accessoiries Collection. Deze collectie bestaat onder andere uit designobjecten, accessoires en textiel. Al eerder werden hiervoor stukken uitgebracht waarbij Girard diende als inspiratiebron. Andere bekende klassieke ontwerpers die Vitra met deze collectie eert zijn bijvoorbeeld Charles & Ray Eames en George Nelson. Tot de hedendaagse designers die Vitra heeft gevraagd behoren onder meer Hella Jongerius, Jasper Morrison en de broers Erwan en Ronan Bouroullec. Alles bij deze accessoire-collectie draait om authenticiteit, vrolijkheid en speelsheid.

De 849 Alexander Girard-collectie is online verkrijgbaar en in een aantal winkels van Caran d’Ache en Vitra als ook bij deelnemende verkooppunten.

Alexander Girard - Vitra - Caran d'Ache

Alexander Girard - Vitra - Caran d'Ache

Alexander Girard - Vitra - Caran d'Ache

Alexander Girard - Vitra - Caran d'Ache