Intrigerende balpentekeningen van Henny Overbeek

Patty Morgan op studiobezoek bij Henny Overbeek, 2020.
Patty Morgan op studiobezoek bij Henny Overbeek, 2020.

Kunstenaar Henny Overbeek gebruikt niets anders dan balpen voor zijn werken. Dat lijkt een simpel proces, maar dat is het absoluut niet. Vanaf 31 oktober is zijn werk te zien bij Patty Morgan in Amsterdam.

Voor Henny Overbeek (1971, IJsselstein) staat het werken met balpen gelijk aan meditatie. Dat begon 7 jaar geleden toen de kunstenaar 10 dagen in stilte doorbracht in een klooster in Oldenzaal. Daarna begon hij al snel met balpen krabbels te maken om zijn hoofd leeg te krijgen. Dit proces is uitgegroeid tot het maken van enorme balpentekeningen waar honderden uren werk in gaan zitten.

Het proces ging overigens met vallen en opstaan. Overbeek kreeg naast lege pennen ook te maken met kramp en zelfs ontstoken armen. Het meditatieve monnikenwerk is een aanslag op het lichaam. Inmiddels weet de kunstenaar dankzij rek- en strekoefeningen de meeste blessures te voorkomen.

Lucht

Het blauw van de balpen zorgt ervoor dat de titels van de werken vaak verwijzen naar de lucht. Bijvoorbeeld The Sky Takes Notes When We Speak of Different Skies, Different Troubles. Wie goed kijkt, ziet dat er tevens rode balpen is gebruikt en voor de expositie bij Patty Morgan heeft Henny Overbeek ook andere pennen en lichtere kleuren gebruikt. Hij kwam op dit idee dankzij de gelpennen van zijn dochter.

Naast deze tekeningen werkt Overbeek ook aan een serie kunstboeken. Onder de noemer The Books Happen maakte hij al tientallen boeken. Hij werkte hierbij samen met kunstenaars als Aukje Dekker, Boris Tellegen, Marjolijn de Wit en Aldo van den Broek. In de expositie bij Patty Morgan zal er een selectie van deze boeken te zien zijn.

Henny Overbeek – Sky is Full, Head is Empty (Ballpoint too)
Patty Morgan
Schaafstraat 21, Amsterdam Noord.
De tentoonstelling is geopend voor bezoekers op 31 oktober en 4, 7 en 8 november van 12:00 tot 17:00.
Het werk van Henny Overbeek is ook te koop via de website van Patty Morgan.

the sky takes notes when we speak take 14’
the sky takes notes when we speak take 14 – Balpen op museumkarton 70 x 100 cm
Untitled
Untitled – Balpen op museumkarton 70 x 100 cm
Patty Morgan op studiobezoek bij Henny Overbeek, 2020.
Patty Morgan op studiobezoek bij Henny Overbeek, 2020.
Installatie van de tentoonstelling ‘THE BOOKS HAPPEN’ bij Kunstenlab Deventer, 2020
Installatie van de tentoonstelling ‘THE BOOKS HAPPEN’ bij Kunstenlab Deventer, 2020