Bram Krikke maakt audiotour voor Frans Hals-tentoonstelling

Frans Hals Rijksmuseum

Tot en met 9 juni kun je nog in het Rijksmuseum terecht voor de mooie overzichtstentoonstelling met werken van Frans Hals. Wil je op een leuke en laagdrempelige manier meer te weten komen over de schilderijen in de expositie? Dan kun je nu via Spotify een audiotour beluisteren die is ingesproken door Bram Krikke.

De keuze voor Bram Krikke is op grappige wijze tot stand gekomen in samenwerking met Philips, dat al jaren partner is van het museum. Bram Krikke is al een tijdje ambassadeur voor de Philips OneBlade, een handig en multifunctioneel scheerapparaat (lees hier onze enthousiaste review van de OneBlade). Aangezien Frans Hals op zijn schilderijen flink wat mannen met fraaie snorren en baarden heeft vastgelegd was een link met snordrager Bram Krikke snel en eenvoudig gelegd. Bovendien heeft Krikke een goede radiostem én is hij groot liefhebber van geschiedenis en kunst.

Wij namen de proef op de som en maakten de audiotour is gezelschap van Bram Krikke en een aantal van zijn influencer-vrienden (waaronder de briljante Wildebras). De audiotour van Krikke duurt een half uur en licht een paar van de meest iconische schilderijen van de Frans Hals-tentoonstelling uit. Bij elk schilderij vertelt Krikke een verhaal van tussen de 1 en 2 minuten. Precies goed om de aandacht vast te houden, maar toch de diepte in te kunnen gaan.

Eigen oortjes

Het fijne van zo’n persoonlijke audiotour via Spotify is dat je je eigen oortjes of koptelefoon kunt gebruiken en heel eenvoudig kunt pauzeren (er even van uit gaande dat je bekend bent met het gebruik van Spotify). Zo kun je naast de audiotour ook heel makkelijk alle andere schilderijen bekijken, de zaalteksten lezen of even op een bankje zitten om aandachtig naar een doek te kijken.

De rode draad is de audiotour zijn natuurlijk de snorren en baarden van mannen als Isaac Abrahamsz Massa of Pieter(?) Verdonck, maar je komt ook van alles te weten over de unieke techniek van Frans Hals, het verhaal van Malle Babbe en waarom Hals soms samen met een andere schilder aan een doek werkte. Bram Krikke weet kunde en humor knap te doseren en maakt de expositie op een fijne manier laagdrempelig. Wij hebben genoten!

Frans Hals Rijksmuseum
Foto: Rijksmuseum/Albertine Dijkema
Frans Hals Rijksmuseum
Portret van een stel, waarschijnlijk Isaac Abrahamsz Massa en Beatrix van der Laen, ca. 1622, Olieverf op doek, 140 × 166,5 cm, Rijksmuseum, Amsterdam (SK-A-133)
Frans Hals Rijksmuseum
Portret van een man, ca. 1635, Olieverf op doek, 79,5 × 66,5 cm, Rijksmuseum, Amsterdam. Schenking van jhr. J.S.R. van de Poll, Arnhem, 1885 (SK-A-1246)
Frans Hals Rijksmuseum
Foto: Rijksmuseum/Albertine Dijkema