Tips om sneller internet te krijgen

Tips om sneller internet te krijgen

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je bent lekker online aan het shoppen of een YouTube video aan het kijken en ineens wordt je van het internet gegooid. Niets kan zo vervelend zijn als traag internet. Met behulp van deze tips, kun je jouw internetsnelheid verhogen.

Internetsnelheid meten

Traag internet kan aan jouw provider liggen. Met behulp van een speedtest meet je de snelheid van je internetverbinding. Het is de bedoeling dat de computer tijdens de speedtest via een netwerkkabel aan de router aansluit, dus niet via het wifinetwerk. Anders meet je een veel lagere snelheid van je draadloze netwerk. Doe deze metingen een aantal keer. Meet je een veel lagere snelheid dan dat er is beloofd? Neem dan contact op met jouw provider.

Wifi-ontvangst verbeteren

Traag internet, kan ook aan de wifi-ontvangst liggen. Ga eens na waar de router of wifimodem staat. Hoe verder jouw televisie of computer van de zender staat, hoe zwakker het signaal en de netwerksnelheid meestal is. Ook muren, plafonds en andere obstakels kunnen het draadloze signaal verstoren. Je kunt eventueel ook gebruik maken van een wifi versterker. Deze wifi versterkers pikken het draadloze signaal op en sturen dit vervolgens opnieuw door. Op deze manier wordt het wifisignaal verbeterd.

Ga na of je een virus of spyware hebt

Als je traag internet hebt, dan is de kans aanwezig dat er virussen en spyware aanwezig zijn. Hierdoor is niet alleen het internet traag, maar ook de gehele computer. Zorg ervoor dat alle virussen en spyware worden verwijderd uit het computersysteem. Installeer daarnaast een goed antivirusprogramma. Niet alleen voor betere prestaties, maar ook vanwege de veiligheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan internetbankieren.

Downloaden: over (snelle) kabel

Veel mensen gebruiken het internet om films en muziek te downloaden. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van één pc. Als je deze computer door middel van een netwerkkabel aan de (modem)router verbindt, dan gaat het downloaden sneller. Deze UTP-kabel moet geschikt zijn voor 1000 Mbps-dataverkeer (gigabit). Houd er wel rekening mee dat door het vele downloaden het internet op de andere computers en laptops in huis trager kan worden.

Maak gebruik van stroomnetadapters

Heb je in een aantal kamers een slechte wifiverbinding? Dan kun je overwegen om stroomnetadapters aan te schaffen. Eenvoudige versies kosten ongeveer € 50,- en zijn gemakkelijk te installeren. Deze netwerkadapters gebruiken de stroomvoorziening in jouw woning als computernetwerk. Wist jij dat er ook stroomnetadapters met geïntegreerde wifizender bestaan? Deze kosten ongeveer € 100,- per set. Op deze adapters kun je eventueel ook je smartphone of tablet aansluiten.

Vergelijken en overstappen

Heb je bovenstaande mogelijkheden doorlopen maar heb je nog steeds traag internet? Dan is het verstandig om een andere provider te kiezen. Vul jouw postcode in, dan kun je internet vergelijken. Je ziet dan meteen een handig overzicht van de te verwachten snelheden op jouw adres.