Amongst Friends heeft alle ingrediënten voor een ideale filmavond

filmkaartje

Iedere derde maandag van de maand kunnen filmliefhebbers terecht bij Amongst Friends. Dat is een soort sneak preview, maar dan beter.

Ik heb een heleboel vrienden die elke maand trouw naar Amongst Friends gaan. Om de een of andere reden was het voor mij zelf nog niet van gekomen. Gisterenavond (maandag 15 juni) beleefde ik mijn vuurdoop in het Filmhuis Den Haag.

Na een korte introductie en het trekken van lootjes waarmee je een dvd kon winnen begon de eerste film. Bij Amongst Friends tonen ze voor de hoofdfilm vaak een interessante trailer of korte film. Dit keer was dat Malaguti Phantom van Sam de Jong (waarvan binnenkort de film Prins in de bioscoop gaat draaien). Deze 10 minuten durende film ging over een jongen in Amsterdam-Noord die graag bij een groep stoere jongens op scooters wil horen. In een van de rollen was cultheld Donnie te zien.

Rattenpak

De hoofdfilm was Realité van de Franse regisseur Quentin Dupieux (ook bekend als Mr. Oizo). Deze film laat zich niet makkelijk in een paar woorden navertellen. Er is een cameraman die graag een eigen film wil maken, een meisje die een everzwijn met een videoband in zijn buik ziet, een schooldirecteur in vrouwenkleding en een presentator van een kookprogramma in een rattenpak. Alle verhaallijnen hebben met elkaar te maken en raken zelfs met elkaar in de knoop. Het is voor de kijker niet duidelijk wat nu droom en wat werkelijkheid is. Een zeer geslaagde en geniale film die te vergelijken is met films als Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

Amongst Friends is tegelijkertijd in drie bioscopen. Naast het Filmhuis Den Haag is dat het Ketelhuis in Amsterdam en het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. De films die er te zien zijn zitten tussen filmhuis en Pathé in. Een kaartje kost €7.50 en dat is inclusief een biertje van Vedett. Ik ga volgende maand weer!

Helemaal de weg kwijt