Helmond en Afrika komen samen in deze rugzakken

Vlisco is een bedrijf uit Helmond dat heel bekend is in West-Afrika, maar redelijk onbekend in eigen land. Eastpak en modeontwerper Harvey Bouterse gaan daar hopelijk wat verandering in brengen.

Textielfabrikant Vlisco bestaat al sinds 1846. In eerste instantie richt het bedrijf zich op het toenmalige Nederlandse-Indië door een goedkope variant van batik te produceren. Tussen 1831 en 1872 haalt Nederland vrijwillig maar ook vaak onvrijwillig soldaten uit Ghana om de kolonie en de handel daar te bewaken. Deze zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis is het begin van het Afrikaanse succes van Vlisco. De soldaten van de zogenaamde Orang Blanda Itam nemen de stoffen van Vlisco mee naar huis waar het al snel een succes zal worden.

Vliegtuigen

In de loop der jaren zal Vlisco zich steeds meer op de Afrikaanse markt richten waar het inmiddels een begrip is in het dagelijks modebeeld. Eastpak haalt deze exotische stoffen weer terug naar Nederland door er een rugzak van te maken. Heel toepasselijk is gekozen voor het dessin met de naam Speedbird waar vliegtuigen op te zien zijn. De stof was een tijdlang deel van het uniform van een vliegtuigmaatschappij in Togo.

Om de tas extra bijzonder te maken riep Eastpak de hulp in van de Antwerpse ontwerper Harvey Bouterse die een picknickkleed bij de tas ontwierp en de tas tevens voorzag van mooie leren details. Het resultaat is een zeer bijzondere tas waarin Helmond, Antwerpen en Afrika samenkomen.

De tas is gemaakt in een gelimiteerde oplage van 300 stuks per kleur en is te koop voor €250 bij Damage Playground (Rotterdam), You Are Here (Eindhoven) en 10 Days (Amsterdam).

Helmond en Afrika

Helmond en Afrika

Helmond en Afrika

Helmond en Afrika

Helmond en Afrika