Boekenwurmen van Jean Jullien in Le Bon Marché

Jean Jullien - Le Bon Marché
Alle foto’s: Le Bon Marché

Warenhuis Le Bon Marché in Parijs nodigt ieder voorjaar een kunstenaar uit om de winkel te vullen met grootse kunst. Dit jaar gaat die eer naar de Fransman Jean Jullien die twee gigantische boekenliefhebbers in het warenhuis heeft geplaatst.

De twee sculpturen van Jullien zijn onmogelijk te missen als je het warenhuis bezoekt. In elk van de twee atriums, aan weerzijden van de roltrappen, zijn de kenmerkende tweedimensionale figuren neergezet. De kleuren lichtblauw en oranje zien we ook vaker terug in het werk van Jean Jullien.

Waar bij voorgaande edities het vooral om de kunst in de ruimte draaide, is er nu een extra boodschap. Bij het project is namelijk niet alleen de kunstenaar en grafisch ontwerper Jean Jullien betrokken, maar ook de iconische Sarah Andelman, die in Parijs en ver daarbuiten nog steeds beroemdheid geniet dankzij haar winkel Colette (die eind 2017 de deuren sloot). Andelman zorgt in dit geval voor een extra ervaring door een aantal partijen aan te laten haken. Als eerste is dat Andelman’s eigen creatieve bureau Just An Idea, maar ook Phamily First van culinair ondernemer Julien Pham en het Koreaanse merk NouNou.

Pop-up boekhandels

Als je de twee grote boekenwurmen bekijkt, zie je dat ze allebei op een stapel boeken staan of zitten. In deze boeken, die ook door Jullien zijn ontworpen, vind je pop-up stores van beroemde boekenwinkels wereldwijd als The Strand en Pillow-Cat Books uit New York City, Book/Shop uit Oakland en een winkeltje van Sarah Andelman. Hopelijk zet dit geheel de bezoekers van Le Bon Marché aan tot lezen en het cadeau geven van mooie en goede boeken.

Naast de kunstwerken en de boeken die er te koop zijn is er ook een café dat qua stijl bij het geheel past en is er heel veel ‘merchandise’ te koop die is ontworpen door Jean Jullien. Denk aan kleding, accessoires, kantoorbenodigdheden en een eigen koffie. Het project Mise En Page en alles wat erbij hoort is tot en met 21 april te zien in Le Bon Marcé Rive Gauche aan de Rue de Sèvres. Bekijk in het archief van Mixed Grill de eerdere kunstprojecten in het warenhuis.

Jean Jullien - Le Bon Marché

Jean Jullien - Le Bon Marché

Jean Jullien - Le Bon Marché

Jean Jullien - Le Bon Marché

Jean Jullien - Le Bon Marché

Jean Jullien - Le Bon Marché