Nendo vult Le Bon Marché met druppels en bloemen

Nendo in Le Bon Marché

Het Parijse Le Bon Marché nodigt met regelmatig kunstenaars uit die het atrium van het warenhuis mogen vullen met installaties en andere kunst. Dit keer is het de beurt aan de Japanse studio Nendo van ontwerper Oki Sato.

Zij pakken het anders aan dan de illustere voorgangers. Waar deze kozen voor spectaculaire blikvangers draait het bij Nendo om subtiliteit, harmonie en een goed verhaal. Centraal staan zogenaamde manifestaties van het leven. Wat Sato hiermee wil zeggen, is goed te zien bij de grootste installatie van deze take over.

In het atrium van Le Bon Marché, rondom de roltrappen, hangen regenbloemen. Dit is een kinetische installatie die bestaat uit witte druppels die zich kunnen ontvouwen tot bloemen. Precies zoals regen ook de natuur voedt. Naast het openen en sluiten kunnen de bloemen ook omhoog of omlaag aan het plafond van het gebouw.

Geluk

De inspiratie hiervoor haalde Oki Sato uit een gesprek met Issey Miyake. Die zei tegen hem: “In kunst kun je alle soorten emoties verwerken: woede, verdriet en angst. Maar als ontwerper moet je de mensen juist blijdschap en geluk brengen”. Bloeiende bloemen zijn daar een goed voorbeeld van.

Het feit dat het kunstwerk wit is, heeft te maken met een actie die ieder jaar in januari loopt in Le Bon Marché. Het is dan mois du blanc, waarin vooral witgoed in de uitverkoop gaat. Een bekend begrip in Frankrijk. Dit commerciële gegeven is in dit geval heel mooi uitgewerkt tot iets kunstzinnigs.

Schaduwen

Naast de bloemen zijn er nog twee andere werken van Nendo te zien. Zo is er een serie paraplu’s die bijzondere schaduwen geeft. Ook hierbij zie je bloemen en waterdruppels. En er is een verzameling met ogenschijnlijk eenvoudige flessen. In een doorzichtige vloeistof drijven bladeren en andere zaken uit de natuur.

Eerder was er in Le Bon Marché tijdens de witte maand werk te zien van Ai Weiwei, Chiharu Shiota, Leandro Erlich en Joana Vasconcelos.

Nendo in Le Bon Marché

Nendo in Le Bon Marché

Nendo in Le Bon Marché

Nendo in Le Bon Marché

Nendo in Le Bon Marché

Nendo in Le Bon Marché