Bompas & Parr maakt lichtste toetje ter wereld

lichtste toetje ter wereld

Goed nieuws voor iedereen die aan het begin van het nieuwe jaar matigt met het eten. Voedseldesignstudio Bompas & Parr is op zoek gegaan naar het allerlichtste toetje dat gemaakt kon worden.

Uit dit onderzoek is uiteindelijk een extreem lichte merengue voortgekomen. Hiervoor hebben ze intensief samengewerkt met Aerogelex uit Hamburg, een bedrijf dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling van vederlichte materialen. Als snel kwamen ze hiervoor uit bij Aerogel, een materiaal met een extreem lage dichtheid. Aerogel is uitgevonden in de jaren ’30 van de vorige eeuw door de Amerikaan Samuel Kistler. Eenvoudig gezegd is het een gel waarbij de vloeistof is vervangen door gas. Hierdoor bestaat het materiaal gemiddeld tussen de 95 en 99.8% uit lucht of gas. Het wordt veel gebruikt in de bouw en de ruimtevaart.

Skelet

Voor Bompas & Parr was het de uitdaging om de techniek achter Aerogel om te zetten in iets eetbaars. Ze gebruikten hiervoor als basis bolvormige proteïnen die voorkomen in het wit van een ei en bekend staan als albumine. De gel ging vervolgens in een mal die in een bad van water en calciumchloride (E509) werd gedompeld. Daarna vervingen ze het vocht in de gel voor koolzuurgas. Hierdoor blijft alleen het skelet van de meringue intact en bestaat deze voor 96 procent uit gas. Hierdoor wegen de meringues slechts 1 gram per stuk.

Je kunt je natuurlijk afvragen hoeveel smaak zo’n toetje nu nog heeft, maar dat neemt niet weg dat het een zeer knappe prestatie is om zoiets lichts te fabriceren.

lichtste toetje ter wereld

lichtste toetje ter wereld

lichtste toetje ter wereld

lichtste toetje ter wereld

https://youtu.be/gDzjCKnuqis