3 reden waarom je voor VPN moet kiezen

heel handig

Wil je snel en veilig kunnen surfen op het internet? Dan is het gebruik van een VPN een aanrader. Dit Virtueel Particulier Netwerk zorgt voor extra bescherming als je online gaat, maar kent ook nog andere interessante opties. We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rij.

Voor het geld hoef je het ten eerste niet te laten, want een abonnement op een VPN is maar een kleine investering. Er is daarbij volop keuze wat betreft aanbieders. Wij willen je graag de VPN-dienst van NordVPN aanraden. Zij krijgen goede recensies op het gebied van snelheid & gemak en krijgen van het onafhankelijke VPN Gids een 10 voor de veiligheid.

Spelen met locatie

Met een VPN is het mogelijk de lokale servers te doen geloven dat je vanuit een ander land surft. Hierdoor kun je bijvoorbeeld websites bezoeken of diensten afnemen die normaal gesproken zijn gebonden aan een bepaalde locaties. Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je een stream of video wilde bekijken en toen de melding kreeg dat het niet beschikbaar is in jouw land. Met een VPN kan je dat dus omzeilen. Je kunt namelijk net doen alsof je in het land bent waar je de video wel mag bekijken.

Dit werkt twee kanten op. Je kunt zowel thuis video’s bekijken die alleen elders beschikbaar zijn of op reis content bekijken die alleen voor Nederland is gemaakt. Ideaal voor als je op vakantie sportwedstrijden wil volgen of met Nederlands commentaar wil bekijken. Of als je niets wil missen van je favoriete televisieserie.

Social media

In Nederland hebben we flink wat vrijheden. Zeker online. Op social media kunnen we alles plaatsen en delen wat we willen en daarover met anderen in discussie gaan. Er zijn echter ook landen waar die vrijheid niet aanwezig is. In sommige gevallen is zelfs de toegang tot social media geblokkeerd. Populaire vakantielanden waar dit het geval is, zijn bijvoorbeeld Turkije en Vietnam. Ook hier biedt een VPN uitkomst. Je kunt hiermee de blokkade omzeilen en online het nieuws volgen of je vakantiefoto’s posten.

Privacy

We noemden hierboven al het voorbeeld van landen waar je niet zomaar op social media kan. Via een anonieme VPN-verbinding is dat toch mogelijk, maar ook in eigen land is het fijn als je online identiteit niet zomaar te achterhalen is. Het internet zit vol cookies en trackingsoftware die heel veel data over jou en je surfgedrag verzamelen. Je kent vast wel het voorbeeld van een webshop waar je naar een paar schoenen hebt gekeken om vervolgens op Facebook een advertentie van die schoenen te krijgen. Met een VPN kun je alle dataverzamelaars voor de gek houden, zodat ze jou niet met commerciële rotzooi bestoken.

Een paar schoenen is op zich nog onschuldig, maar er zijn ook serieuzere voorbeelden te bedenken. Bijvoorbeeld als je anoniem een site wil bezoeken met informatie over zaken die anderen niets aangaat. Denk aan medische zaken, politieke onderwerpen of financiële informatie. Met een VPN kun je dit veilig en onbespied doen. Erg handig.