Hoe zorg je als museum met een prachtige vaste collectie ervoor dat bezoekers terug blijven komen? In Museum Kunstpalast in Düsseldorf doen ze dat met Palastblühen, waardoor er in vrijwel elke zaal prachtige bloemstukken te zien zijn.
Het Kunstpalast is een enorm gebouw met naast de permanente collectie ook meerdere tijdelijke tentoonstellingen. Het museum is daarom behoorlijk populair onder zowel lokale als internationale kunstliefhebbers, maar tegelijkertijd is er natuurlijk het besef dat het lastig is om bezoekers te verleiden om steeds maar weer de vaste collectie te bekijken. Deze is behoorlijk interessant vanwege de mooie combinatie van klassieke werken van bijvoorbeeld Peter Paul Rubens, via moderne kunst van Gerhard Richter tot hedendaags werk van Tal R. Maar wie deze kunst eenmaal heeft gezien, keert in de meeste gevallen niet snel weer terug.
Om mensen toch te verleiden om snel terug te komen, is Palastblühen in het leven geroepen. Het idee is niet origineel, maar afgekeken van musea in de VS, zoals het Saint Louis Art Museum en het Museum of Fine Arts in Boston. Het Kunstpalast in Düsseldorf is (samen met het Aargauer Kunsthaus) wel een van de eersten in Europa die dit doet. De kans is groot dat de komende jaren andere musea zullen volgen, want Palastblühen is een groot succes. Als we door de zalen wandelen, valt op dat het behoorlijk druk is en dat veel mensen bezig zijn met het fotograferen van de combinatie van bloemen en kunst.
Lokale bloemisten
Alle bloemstukken die te zien zijn tijdens Palastblühen zijn afkomstig van lokale bloemisten. Deze kregen van het museum de vrije hand om iets te creëren. Niet alleen zijn de bloemen een mooie verwijzing naar het begin van de lente, maar ze gaan ook de dialoog aan met de kunst in het museum. Dat zorgt op heel veel plaatsen voor prachtige taferelen. Ook ga je anders naar de kunst kijken. Bijvoorbeeld door te kijken of de kleuren van de bloemen ook op de schilderijen te zien zijn (wat vaak het geval is).
Een extra bijzondere ervaring zijn de zalen waarin je de bloemen ook ruikt. Het mooiste voorbeeld daarvan is een sculptuur van Hans Op de Beeck in combinatie met heerlijk geurende vlierbloesem. De zoete, lenteachtige geur van de bloemen vult de ruimte, terwijl de vorm en kleur van het bloemstuk mooi aansluiten bij de droomwereld die de kunstenaar heeft geschapen.
Vanwege het gebruik van bloemen is Palastblühen maar voor korte tijd te zien in Museum Kunstpalast. Ook zijn op het moment van schrijven alle resterende tijdsloten volgeboekt. Daarom is dit vooral een tip voor volgend jaar.