Kranavatn: het lekkerste kraanwater ter wereld

Thuis drinken we gewoon water uit de kraan, maar op reis kopen we massaal water in flessen. Dit terwijl dat in veel landen helemaal niet nodig is.

Neem nu IJsland. Daar hebben ze waarschijnlijk het allerlekkerste kraanwater ter wereld. Vandaar dat het nationale toerismebureau Inspired by Iceland samen met het landelijke milieucentrum Umhverfisstofnun een campagne heeft bedacht die mensen moet aanmoedigen om op IJsland kraanwater te drinken.

In de campagne draait het allemaal om Kranavatn (IJslands voor kraanwater). In de commercial hierboven kun je zien dat ze het kraanwater in de markt zetten als een premium drankje. Uit eigen ervaring kan ik je trouwens vertellen dat het IJslandse kraanwater daar zeker niet voor onderdoet. Als je daarbij ook bedenkt dat het water duizenden jaren heeft doorgebracht in ongerepte gletsjers en daarna is gefilterd in lavavelden, weet je zeker dat je met iets goeds te maken hebt.

Neem je eigen fles mee

Te goed om niet te drinken dus. Vandaar dat de IJsland iedereen die het land bezoekt, wil vragen een hervulbare fles of beker mee te nemen en deze te vullen met Kranavatn. En de plastic flessen in de supermarkt lekker te laten staan! Onderzoek wijst namelijk uit dat 65% van de reizigers meer plastic flessen koopt als ze in een ander land zijn. En als je dan bedenkt dat 80% van die flessen uiteindelijk in de oceaan terechtkomt, dan is het zelfs noodzaak om het voortaan anders aan te pakken.

Ook IJslandse cafés en restaurants zullen meedoen met de campagne en de gasten op verzoek Kranavatn serveren. Er komt zelfs een kraanwater-bar op het nationale vliegveld, zodat ook reizigers die overstappen het smakelijke water kunnen proeven.