De beste games van 2012 volgens Marc de Haas

mass effect 3

2012 is voor gamers een goed jaar geweest. Het bracht veel sequels, volledig nieuwe series en sloot er een aantal af.
Hieronder volgt mijn persoonlijke top 10 van de games die uit zijn gekomen in 2012.

10: Borderlands 2 (Xbox 360/PS3/PC)

De sequel op één van de grootste games van 2009. Deel twee doet hier nog een stapje bovenop en is nog veel meer van alles, wat de eerste game al een succes maakte. De game kan in je eentje gespeeld worden, maar is bedoeld om met meerdere spelers te ervaren. Naast de grote spelwereld die je met meerdere spelers kunt ervaren, zit Borderlands 2 ook weer barstensvol humor. Genoeg redenen voor een nominatie.

9: XCOM: Enemy Unknown (Xbox 360/PS3/PC)

Strategiegames en consoles. Een combinatie die normaal gesproken niet lekker werkt….tot XCOM: Enemy Unknown. Alhoewel de besturing nog altijd beter werkt met een muis en toetsenbord, is het Firaxis Games gelukt om een heuse strategie game naar de controllers van de PS3 en Xbox360 te brengen. Het is een uitdagende game, want naast het vechten tegen aliens, moet je ook een basis en je eigen troepen onderhouden. Het beheren van de basis, de strijd aangaan met verschillende aliens, alles werkt gewoon lekker!

8: Journey (PS3)

Uitleggen wat Journey is, is erg lastig. Ik neem het je ook niet kwalijk als je, na het kijken van onderstaande trailer, nog steeds geen idee hebt wat de bedoeling is. Het doel is om een berg te bereiken, hoe je hier komt ligt aan jou. Het artistieke uiterlijk zal door veel gamers niet gewaardeerd worden. Maar juist de magie van Journey ligt hem in de reis die je maakt door deze wereld. De woestijn die je trotseert geeft je het gevoel dat je volledig alleen bent….tot je een andere speler tegenkomt en jullie samen de reis kunnen maken.

7: Dishonored (Xbox 360/PS3/PC)

Hoewel het zonde is dat dit jaar Bioshock Infinite niet is uitgekomen, was er in 2012 een andere shooter die zijn plek heeft ingenomen. Dishonored weet met zijn Steampunk een unieke setting neer te zetten, die mij erg wist te vermaken. Hoe de missies worden voltooid en hoe het personage zich ontwikkelt, ligt dan ook in de handen van de speler. Gebruik jij de magische krachten, of meer wapens? Ga je vol de strijd aan, of vermijd je ieder vijandelijk contact? Het is een zeer uitgebreide game. Het is dan ook goed nieuws dat Bethesda heeft besloten, om van Dishonored een hele reeks te maken.

6: Halo 4 (Xbox360)

Master Chief is back! De nieuwe Halo trilogie begint meteen erg goed, met Halo 4. Prachtige graphics, een sterk verhaal en een multiplayer waar je terug voor blijft komen. Halo 4 is een totaal pakket voor de shooter fan. De reden waarom deze game niet hoger in de lijst staat, is dat het verhaal soms veel te verwarrend kan zijn.

5: Call of Duty Black Ops 2 (Xbox 360/PS3/PC/Wii U)

De jaarlijkse editie van Call of Duty verdient zeker een plekje in de lijst. De multiplayer is weer even verslavend als van ouds. De singleplayer is volledig op de schop gegaan en bevat nu meerdere eindes. En door de uitgebreide zombiemodus raak je niet snel verveeld!
Als ze dan nu nog, eindelijk eens de grafische engine vernieuwen……

4: Assassins Creed 3 (Xbox 360/PS3/PC/Wii U)

Een nieuwe held met een volledig nieuwe setting. Bij de laatste paar minuten van het verhaal, heb ik zo mijn vraagtekens. Maar alles wat daar voor gaat, is goed uitgewerkt. De open wereld is heerlijk om op je eigen houtje te ontdekken, vooral de Frontier is een plek waar je aardig wat uren kunt vertoeven. Ook de nieuw toegevoegde elementen zijn allemaal van waarde.

3: Far Cry 3 (Xbox 360/PS3/PC)

Een prachtig vormgegeven tropisch eiland, een krankzinnige badguy, een uitgebreid skill systeem en missies die je de komende tijd bij zullen blijven. Blijkbaar de perfecte formule voor een top game. In mijn ogen heeft Ubisoft, met Far Cry 3, dan ook DE shooter van 2012 op de markt gebracht.

2: The Walking Dead (Xbox 360/PS3/PC/iOS)

Wat zeg je? Is het onmogelijk dat er in 2012 een Point & Click spel in een top 10 van games staat? Dan heb jij de Walking Dead spellen van Telltale Games nog niet gespeeld. In vijf episodes weet het perfect de sfeer van de comics neer te zetten, dit komt ook door de “getekende” graphics. De keuzes die je in de verschillende episodes maakt, hebben ook daadwerkelijk effect op de spelwereld en het verloop van het verhaal. Daarbij zijn ook de karakters zo goed neergezet, dat je met ze mee gaat leven en voor iedereen de beste uitkomst wilt behalen.
Door het grote succes van het “eerste seizoen”, heeft Telltale Games aangekondigd dat gamers een tweede seizoen mogen verwachten.

1: Mass Effect 3 (Xbox360/PS3/PC/Wii U)

Het laatste deel van de Mass Effect trilogie sluit de serie met een knaller af.
Op internet is er erg veel ophef ontstaan over het einde van de trilogie. Ergens begrijp ik deze commotie wel, want het is een erg artistiek einde. Persoonlijk had ik geen problemen met het einde en vond ik het een erg passende conclusie. Grafisch hebben ze nog meer uit de engine weten te trekken en dit zorgt voor nog mooiere beelden, dan bij deel twee al het geval waren. Mass Effect 3 is een episch en vooral emotioneel slotstuk. Het loont dan ook om meerdere speelsessies uit te proberen, om zo achter de verschillende eindes te komen.

Games die de lijst net niet hebben gered, maar toch het vernoemen waard zijn:

FIFA13
Spec Ops: The Line
Max Payne 3
Sleeping Dogs


Marc de Haas