De grote schranspartij van Kristof Santy

Frietpot
Frietpot
Alle afbeeldingen ©2022 Kristof Santy, Unit London

Vroeger kregen buitenlandse films ook vaak een Nederlandse titel als ze in de bioscoop gingen draaien. Zo heette La grande bouffe van Marco Ferreri De Grote schranspartij. Dat leek ons mooi om in de kop boven dit artikel te gebruiken. De solo-expositie van de Belgische kunstenaar Kristof Santy bij galerie Unit Londen heet namelijk La Grande Bouffe.

Eten en drinken staan vanzelfsprekend centraal bij het werk dat in deze expositie te zien is. Het feit dat alle werken een Nederlandse titel hebben, was ook een reden om de naam ‘de grote schranspartij’ van stal te halen. Wat Santy ons toont, nodigt ook vaak uit tot een heerlijk potje ongegeneerd schransen. Neem nu maar eens de goedgevulde frituur hierboven als voorbeeld. Wie kan er nee zeggen tegen een flinke portie bitterballen? Kristof Santy zet doodnormaal voedsel op een voetstuk.

Hond voor de deur

Ook zien we soms waar ons eten vandaan komt. Zo is er zowel een vissersboot als een viskraam of zien we een klassiek ogende Vlaamse slager/beenhouwerij met een wachtende hond voor de deur. Een beeld dat iedereen zal herkennen. Door deze taferelen op groot formaat in olieverf te tonen krijgt de situatie een magische lading. Ook de manier waarop Santy perspectief naar zijn hand zet maakt zijn werk erg interessant. De tentoonstelling in Londen is te zien tot en met 6 augustus. Wie niet voor die tijd in Londen is kan natuurlijk altijd terecht op de Instagram van de kunstenaar voor nieuw werk en nieuws over komende exposities.

Bloemen en kaas
Bloemen en kaas

vissersboot

Beenhouwerij Oil on canvas /// 240 x 200 cm /// 2022
Beenhouwerij
Sardienen met kerstomaten Oil on canvas /// 180 x 180 cm /// 2022
Sardienen met kerstomaten
Vismarkt
Vismarkt
Fruitmand Oil on canvas /// 140 x 160 cm /// 2021
Fruitmand
Fornuis Oil on canvas /// 140 x 160 cm /// 2021
Fornuis

Bron: This is Colossal