De mooiste fietsroutes in Europa

fietsen

Fietsen is heerlijk ontspannend, prima voor je conditie en goed voor het milieu. Dus waarom maak je van je volgende vakantie geen fietsvakantie? Voor ieder type fietser zijn er prachtige routes te ontdekken. In het binnen- en het buitenland. We geven je een aantal tips voor een fijne fietsvakantie in Europa.

De tips zijn vooral bedoeld ter inspiratie. Hoe je de reis exact gaat invullen is natuurlijk helemaal aan jou. Ben je iemand die veel kilometers wil maken op de racefiets? Of juist iemand die een mooie tocht wil maken met het gezin? Iedere fietser is anders en dus is ook iedere fietsvakantie anders. Een ander ding waar je van te voren rekening mee moet houden is of je ter plekke een fiets wil huren of dat je je eigen fiets meeneemt op een fietsendrager. Heb je nog niet zo’n fietsendrager, dan begint jouw avontuur eerst met het zoeken naar een goed exemplaar. Rameder heeft een mooi en uitgebreid aanbod.

Bodensee

De Bodensee of Meer van Konstanz ligt op de plek waar de grenzen van Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland bij elkaar komen. Langs de oevers van het meer is het heerlijk fietsen. Voor een groot deel zijn er fietspaden aangelegd waardoor je comfortabel en veilig langs de oevers fietst. Onderweg kun je stoppen en overnachten in gezellige steden als Lindau en Bregenz. Een rondje meer in 270 kilometer.

Alpen

Ben je niet bang voor een paar stevige klimmetjes, dan is de Ciclovia Alpe Adria Radweg een aanrader. Je start in de Oostenrijkse stad Salzburg en eindigt aan de Italiaanse kust in Grado (tussen Triëst en Venetië). De route is 416 kilometer lang en is ook geschikt voor wandelaars.

Schotland

Schotland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij een fietsvakantie, maar de Hebridean Way is echt geweldig. Je moet wel tegen regen kunnen, want die zou zomaar met bakken uit de hemel kunnen komen. Wie daar niet bang voor is, ziet langs deze 297 kilometer lange route de prachtige woeste natuur waar Schotland bekend om staat. Onderweg passeer je een aantal lange bruggen en neem je ook twee keer een veerboot. Aan het einde van de dag heb je dan wel een heerlijk diner in een lokale pub verdiend.

Klein-Polen

Klein-Polen is een ongerept en onontdekt deel van Polen in het zuidoosten van het land. Langs de grens met Slowakije stroomt de rivier Dunajec door een smalle kloof langs rotswanden en ongerepte bossen. We maakten al eens een tocht op een traditioneel vlot over deze rivier, maar zagen ook een prachtig fietspad langs het water. Deze staat hoog op onze bucketlist. Na de tocht kom je uit in het kuuroord Szczawnica.

Vlaanderen

Uit eigen ervaring kunnen we je ook een bierfietstocht in België aanraden. Bijvoorbeeld in de Leiestreek, waar je langs de rivier overal brouwerijen tegenkomt die Vlaams rood bruin maken. Of de Zennevallei, waar je geuzes en lambieks kunt proeven. De mooiste routes vind je echter in de Westhoek. Vanuit het Hopmuseum in Poperinge maak je een mooie tocht waarbij je bijvoorbeeld op dezelfde dag een bezoek kan brengen aan Westvleteren, Sint Bernardus en De Struise Brouwers. Amai!

Portugal

De route naar Santiago de Compostela is wereldberoemd, maar wist je dat er ook andere routes naar het bedevaartsoord zijn? Je kunt bijvoorbeeld ook in Lissabon starten en dan naar het noorden afreizen. Je kunt kiezen voor een route langs de zee of door het binnenland.