De Renault 5 Diamant is een uniek jubileummodel

Renault 5 Diamant
Foto’s: Renault

De eerste Renault 5 kwam uit in 1972. Een simpel rekensommetje leert ons dat de auto dit jaar dus zijn 50ste verjaardag viert. Daar moesten ze bij Renault natuurlijk iets mee doen. Samen met ontwerper Pierre Gonalons is de unieke Renault 5 Diamant gebouwd.

Aan de vormen zie je direct dat we het hier over een Renault 5 hebben. De verkoop van dit model stopte in 1996, maar desondanks zullen veel mensen de auto nog direct herkennen. Het grote verschil is echter dat de Diamant qua techniek helemaal van deze tijd is. Bij het ontwerp liet Pierre Gonalons zich vooral inspireren door sieraden. Dat hoor je terug in de naam, maar je ziet het ook aan meerdere details in de auto, waarbij het uniek gevormde stuur van marmer het meest in het oog springt.

“Ik ben vereerd met de uitnodiging van Renault om de mythische Renault 5 opnieuw uit te vinden ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag. Het merk gaf mij carte blanche om de auto van mijn dromen te tekenen”, zegt Pierre Gonalons. “De Renault 5 belichaamt in mijn ogen de popcultuur, het optimistische en resoluut hedendaagse leven. Met Renault 5 Diamant wilde ik een eerbetoon brengen aan zijn revolutionaire design en mijn wereld van vormen en kleuren vertalen naar de autowereld.”

Natuurlijk is de motor van de Renault 5 Diamant een elektrische. Andere moderne technieken zijn een vingerafdrukscanner om de portieren te openen en het gebruik van de smartphone van de bestuurder. In plaats van een ingebouwd beeldscherm te gebruiken, plaats je je telefoon in het dashboard om daarop alle info te lezen en alle opties te beheren.

Ambachten

Voor alle gebruikte materialen in de auto is er nauw samengewerkt met traditionele ambachtslieden. Zo zijn het stuurwiel en de opbergruimte gemaakt van marmer, gerecycled door Minéral Expertise, waarbij gebruik is gemaakt van het Franse marmer ‘Grand Antique d’Aubert’ dat buisvormig is bewerkt, waardoor het lichter en kneedbaar is.

De stoelbekleding is geleverd door textielmerk Métaphores, terwijl de stof van paardenhaar op het dashboard is vervaardigd door het honderdjarige bedrijf Le Crin. De vloermatten van mohairwol zijn vervaardigd door Pinton, een van de laatste Franse tapijtfabrieken, historisch gevestigd in Aubusson. Tot slot is het verguldsel van de sierelementen van de auto, zoals het monogram op de motorkap, afkomstig van de werkplaats Bertin-Aubert in Parijs.

In het najaar zal de Renault 5 Diamant worden geveild. De opbrengsten zullen gaan naar Give Me 5, het nieuwe project rond maatschappelijke verantwoordelijkheid van Renault voor jongere generaties via sport en muziek.

Renault 5 Diamant

Renault 5 Diamant

Renault 5 Diamant

Renault 5 Diamant

Renault 5 Diamant

Renault 5 Diamant

Renault 5 Diamant

Renault 5 Diamant

Renault 5 Diamant

Renault 5 Diamant