Mogelijk Gemist: Dead Space, Hogwarts Legacy, Metroid Prime

Dead Space

Met de grote hoeveelheid games die wekelijks verschijnen, is het soms moeilijk om helemaal bij te blijven. Om ruimte te geven aan games die ondersneeuwden in de drukte presenteert Mixed Grill een nieuwe toevoeging aan de serie ‘Mogelijk Gemist’, waarin we games aandacht geven die hun moment misten.

Dead Space

Zo nu en dan komt er een game die het gaming landschap even een schop geeft. Die iets nieuws introduceert wat vervolgens als een eureka moment langs alle andere developers gaat. Dead Space was in 2008 precies zo’n game. In de basis lijkt het een standaard survival horrorgame met veel gore die heel erg heeft gekeken naar films als Alien en Event Horizon, maar door subtiele gameplay elementen revolutionair was. Om te beginnen het gebrek aan een user interface. Waar het destijds gebruikelijk was om ten alle tijden een health/munitie meter en minimap in de hoeken van het scherm te hebben staan, waren deze in Dead Space niet aanwezig. In plaats daarvan was alle nodige informatie op hoofdpersoon Isaac Clarke zelf af te lezen. De healthbar liep over zijn ruggengraat en voor je hoeveelheid munitie hoefde je alleen maar op het wapen te kijken. De wijze waarop je de ‘Necromorphs’ moet uitschakelen was ook iets wat nog niet eerder gezien was. In plaats van een paar goed geplaatste headshots zoals we die bij zombies gewend waren, dien je deze griezels tactisch te ontdoen van hun ledematen met wapens die tegelijkertijd gereedschap zijn. De originele Dead Space was een regelrechte klassieker, maar op grafisch niveau mocht hij inmiddels wel een oppoetsbeurt krijgen. Zeg hallo tegen de Dead Space remake die exact is wat ik ervan had gehoopt.

Het weet de game die ik destijds al geweldig vond in een moderner sausje te stoppen, zonder het origineel teveel aan te passen. Begrijp me niet verkeerd, qua atmosfeer was de oude game nog steeds geweldig, maar door de grafische mogelijkheden van de hedendaagse consoles is de USG Ishimura nog enger dan ooit. Denk aan nieuwe licht- en rooktechnieken die het geheel net dat extra beetje oemf geven en je begrijpt wat ik bedoel. Nodige quality of life aanpassingen helpen de game ook op het gebied van gameplay mee te laten gaan in 2023, waar zelfs gekeken is naar de sequels. De zero-G segmenten stonden bekend als de minst interessante van het origineel, maar doordat de vrije besturing van Dead Space 2 nu is geïmplementeerd vlieg je letterlijk door deze stukken heen. De wijzigingen die aanwezig zijn, zijn er puur om de game nog beter en vooral nog enger te maken. Zo worden er in gebieden waar je al bent geweest soms vijanden gespawned waardoor je altijd alert moet blijven. Ook in 2023 is Dead Space dus een aanrader van jewelste…mits je tegen de horror en extreme gore kan.

Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy

Voordat ik het over de daadwerkelijke game ga hebben eerst een belangrijke sidenote: Harry Potter bedenker J.K. Rowling heeft openlijk transfobe uitspraken gemaakt waardoor Hogwarts Legacy een controversiële gamerelease is. Transrechten zijn mensen rechten en Mixed Grill steunt dan ook de volledige LHBTQ+ community. Hoewel J.K. Rowling niet heeft gewerkt aan de game, zal zij wel royalty’s ontvangen voor Hogwarts Legacy. Voel jij je hier vervelend bij, overweeg dan bijvoorbeeld een donatie aan het Transgender Netwerk Nederland. Kijk voor meer informatie op hun website.

Wat deze hele situatie extra vervelend maakt, is het feit dat Hogwarts Legacy dé game is waar fans van de Wizarding World al jaren naar smachten. Een nieuw hoofdstuk dat zich honderd jaar afspeelt voor de Harry Potter verhalen waardoor we kennis maken met een nieuwe cast en je de vrijheid krijgt om met een zelfgemaakt personage het Hogwarts kasteel, haar geheimen en de wereld daaromheen te verkennen. Het is een open world RPG waarin je naast het hoofdverhaal een grote hoeveelheid sidequests en randactiviteiten te doen zijn, maar door het leren van nieuwe spreuken ook steeds meer gameplay vrijspeelt. Steeds als ik dacht dat dit het zou zijn, werd er weer een nieuw hoofdstuk in mijn boek geopend met nieuwe challenges en collectibles.

Een “Harry Potter”-game is natuurlijk niets zonder het nodige getover en de gevechten zijn iets waar ik als fan van de Batman Arkham/Assassin’s Creed combatsystemen erg goed op ging. Je bent niet alleen bezig met aanvallen en counteren, maar kan volledige combo’s aaneenrijgen met jouw arsenaal aan spreuken. De toverspreuken die je leert zijn in de open wereld ook te gebruiken, dus waar je Wingardium Leviosa het ene moment gebruikt om een Dark Wizard of Goblin in de lucht te houden voor een combo, gebruik je hem daarna zo om een puzzel op te lossen. Dat gezegd hebbende begint de gameplayloop op den duur wat repetitief te worden en moet je – als je je niet puur aan de verhaallijn houdt – je activiteiten in en rondom de school goed afwisselen om verveling tegen te gaan.

Metroid Prime

Metroid Prime

Tot slot nog een klassieker die in een nieuw jasje is gestoken. Er gingen al langere tijd geruchten dat de Metroid Prime trilogie voorzien zou worden van een nieuwe uitgave, maar dit bleek uiteindelijk te gaan om een remaster van de eerste game. Waar de veranderingen in Dead Space op zowel grafisch als gameplay niveau waren, is dit bij Metroid Prime wat minder. Totaal niet erg, want dit zegt alleen maar hoever zijn tijd de originele game destijds al voorbij was. Kijk naar beelden van de Gamecube-versie en het zal je verbazen hoe goed die game er ook in 2023 nog uitziet. Voor de Switch remaster hebben ze het toch voor elkaar gekregen om Tallon IV nog sfeervoller te maken.

De game zelf is identiek gebleven, waardoor het een verdraaid pittige kan zijn als je niet bekend met dit type game. Metroid Prime vertelt je vrij weinig en laat je zelf uitvogelen hoe je moet komen waar je moet komen. Samus heeft geen teamgenoten om mee te babbelen en je hoort haar eigen gedachtegang ook niet. Je staat er alleen voor en dat zal je voelen ook. De grootste verbetering zit wat mij betreft in de control scheme. Naast de manier hoe je het op de Gamecube en Wii kon spelen, zit er nu ook een meer traditionele first person shooter control scheme in. Het richt werkt hierin enorm fijn en mocht je nog een beetje extra precisie nodig hebben, kun je de gyroscoop optie aanzetten. Metroid Prime is nog steeds een geweldige game en ik hoop dat deze remaster het zetje zal zijn om – naast remasters van deel twee en drie – ook eindelijk eens meer informatie te krijgen over Metroid Prime 4. Die is al veel te lang geleden aangekondigd en Nintendo is na Samus Returns en Dread goed bezig met de Metroid franchise.

Marc de Haas