Drijvende poolballen in de lagune van Venetië

drijvende poolballen

De Hongaarse kunstenaar Vincze Ottó heeft een installatie gemaakt die bestaat uit een serie enorme poolballen die drijven in de lagune van Venetië.

De naam van het werk is river-pool – giudecca. Giudecca is de naam van een eiland bij Venetië vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op de stad. Het river-pool uit de titel is op twee manieren uit te leggen. De installatie lijkt op een potje pool in een rivier en door de kleurrijke ballen lijkt de rivier op een zwembad (pool in het Engels).

Handelsbetrekkingen

Naast de gebruikelijke gekleurde ballen zijn er ook twee witte ballen te vinden. Beiden zijn voorzien van het wapen van een stad. Je ziet de leeuw van Venetië en het patriarchaal kruis van de Hongaarse stad Szentendre. Deze twee steden hebben al eeuwenlang handelsbetrekkingen. Voor het Ferenczy Museum Center in Szentendre was dat een reden om Vincze  Ottó uit te nodigen om een werk dat maken dat deze band op speelse wijze laat zien.

De reden dat de installatie in het water ligt is een voor de hand liggende. Beide steden hebben hun rijkdom te danken aan de handel over water. Venetië ligt aan de Adriatische Zee en Szentendre aan de Donau. Mooie bijkomstigheid is dat de ballen door de beweging van het water constant in beweging zijn. In 2016 waren de poolballen te zien in de Donau.

drijvende poolballen

drijvende poolballen

drijvende poolballen

drijvende poolballen

Foto’s: Ferenczy Museum Center