Glinsterende, kinetische sculpturen van Yunchul Kim

Chroma is de titel van een serie sculpturen door kunstenaar Yunchul Kim uit Seoul. Op ingenieuze wijze lijkt het alsof er leven zit in de slangachtige kunstwerken.

Het meest recente werk uit de serie is Chroma V. Deze bestaat uit een structuur van transparant polymeer met aan de binnenkant een serie kleine motoren die het geheel laten bewegen. Door de beweging valt het licht steeds anders op de buitenkant, waardoor deze steeds een andere kleur lijkt aan te nemen. Chroma V is gemaakt van 382 schakels. Hierdoor is het kunstwerk maar liefst 8 meter lang. Door het werk in een knoop op te hangen, zie je niet direct een begin en een einde.

Invloeden

Volgens Yunchul Kim verwijst zijn werk naar een aantal zeer diverse invloeden: eeuwenoude muurschilderingen, de natuur, literatuur, wetenschap, filosofie en natuurlijk ook de kunstwereld. Elke keer als een Chroma in een tentoonstellingsruimte hangt, ziet de kunstenaar weer nieuwe dingen die hem vaak inspireren tot het maken van een volgende sculptuur uit de serie.

Wie de werken van Yunchul Kim in het echt wil zien, kan in juni terecht in de CERN Science Gateway in Genève en in het najaar in het Madre Museum in Napels. De kunstenaar volgen op Instagram of YouTube kan altijd en overal.

Yunchul Kim - Chroma
Foto’s: Roman März

Yunchul Kim - Chroma