De beste muziek voor tijdens een roadtrip

muziek luisteren in de auto

Tijdens het maken van een roadtrip kan de juiste muziek bijdragen aan de totale ervaring. Het loont dus om van te voren thuis wat research of werk te doen.

Kort gezegd zijn er twee opties: het luisteren naar de lokale radio of het maken van een eigen playlist. Voor beide plannen is het slim om goede voorbereidingen te treffen. Tijdens het reizen met je auto zul je jezelf hier dankbaar voor zijn. Zo gingen wij dit jaar op pad met een huurauto van Sunny Cars door Schotland en de Amerikaanse staat Colorado. De muziek onderweg maakte de ervaring helemaal af.

Je kunt kiezen voor een lokale radiozender. Het is leuk om onderweg getrakteerd te worden op lokale hits die het vakantiegevoel compleet maken. Nummers in het Spaans, Grieks of Italiaans klinken lekkerder als je in de bijpassende landen op reis bent. Maar het vinden van de juiste zender kan frustrerend zijn.

Vertalen

Er zijn twee opties om een goede zender te vinden. Of je doet van te voren wat research thuis. Google eens op de combinatie van radiozender en je bestemming. Met behulp van Google Translate vind je misschien wel wat. Als de zender een website heeft kun je misschien online al een stukje luisteren of playlists bekijken.

Je kunt het ook vragen aan de mensen onderweg. Vraag bijvoorbeeld aan een ober, hotelmedewerker of iemand bij een benzinepomp of ze een tip hebben. Vraag ook altijd naar de frequentie. Of zoek deze even op. Dat scheelt een hoop gezoek en gedraai aan de knoppen van de radio.

Smartphone

De meeste huurauto’s hebben ook de optie om je smartphone te verbinden en muziek via een streamingservice af te spelen. Maak thuis een lekker lange playlist en download deze op je telefoon, zodat je geen data verbruikt en je niet afhankelijk bent van de signaalsterkte van het mobiele netwerk.

Je kunt zo’n playlist helemaal naar wens inrichten. Zorg wel dat deze lang is, zodat je niet na 50 kilometer naar dezelfde liedjes zit te luisteren. Meerdere playlists maken kan ook. Eentje met relaxte muziek voor in de ochtend en wat meer opzwepende muziek voor later op de dag. Een fijne playlist is een goede combi van bekend, onbekend, lokaal en internationaal.

De Formule

Gooi er sowieso een flink aantal nummers in die jij en je reisgenoten kunnen waarderen en die je uit volle borst mee kunt zingen. Zo reden wij deze zomer door de Rocky Mountains met De Formule van De Jeugd van Tegenwoordig keihard door de speakers. Ga daarnaast op zoek naar lokale hits of bekende liedjes in de taal van het land waarin je reist.

Met een beetje zoeken vind je in Spotify(of welke dienst dan ook), maar ook op Wikipedia lijsten met bijvoorbeeld ‘Famous Spanish Songs’. Ook is van elk land wel een hedendaagse hitlijst te vinden. Gooi die er ook gewoon bij. Nummers die toch niet zo goed zijn, verwijder je gewoon weer. Ik ga in het buitenland ook altijd op zoek naar playlists met lokale hiphop. De beats klinken bijna altijd goed, maar de andere taal maakt het toch net even anders.