Hof van Saksen breidt kunstcollectie uit met Rode Hond

Hof van Saksen
De Rode Hond van William Sweetlove wordt geplaatst (Foto’s door JAV Studio’s)

In het Drentse plaatsje Nooitgedacht ligt het luxe vakantieresort Hof van Saksen. Behalve van mooie huisjes, een geweldig zwembad en een goed restaurant kun je hier ook genieten van een uitgebreide kunstcollectie. Onlangs werd er weer een werk aan het geheel toegevoegd: de Rode Hond van William Sweetlove.

Sinds eind augustus houdt een reusachtige rode hond de wacht op Hof van Saksen. Het opvallende kunstwerk is een creatie van de Belgische kunstenaar William Sweetlove. De Schnauzer is 2,4 meter hoog en inclusief sokkel meet het geheel zelfs bijna vier meter. Thema van het kunstwerk is duurzaamheid.

Klimaatverandering

Met deze polyester Schnauzer wil Sweetlove zowel een hoopvolle boodschap over de toekomst afgeven als een strenge waarschuwing tegen de klimaatverandering. Zo zijn de laarzen aan de voorpoten van het dier bedoeld om te beschermen tegen de opwarmende aarde en houdt een riem op de rug een fles schoon drinkwater in balans.

“Een wereld zonder plastic is ondenkbaar, maar plastic zelf is het probleem niet. Het is aan ons om er verantwoordelijk mee om te gaan,” aldus de kunstenaar. Zijn kleurrijke dieren zijn inmiddels over de hele wereld te vinden en ondersteunen zijn betoog. Want hoewel polyester niet door de natuur kan worden afgebroken, kan het materiaal wél worden gerecycled. “Het is aan toekomstige generaties om te beslissen of deze rode Schnauzer voor altijd de wacht zal houden op Hof van Saksen, om ons te waarschuwen tegen klimaatverandering, of uiteindelijk zal worden omgevormd voor een nieuw doeleinde.”

Kunstcollectie van het vakantiepark

Bij Hof van Saksen zijn ze erg blij met hun nieuwe rode eyecatcher. De Rode Hond geeft een nieuwe impuls aan de bestaande kunstcollectie. Deze bestaat onder meer uit werken van Henk Helmantel, Sam Drukker, Joke Frima, Pieter Pander. Het is de bedoeling dat de collectie steeds verder wordt uitgebreid. Uit enquêtes is namelijk gebleken dat gasten van Hof van Saksen de kunst erg weten te waarderen. Het voegt iets extra’s toe aan de vakantiebeleving.

Drents Museum in de buurt

De kunstcollectie op Hof van Saksen is vrij toegankelijk voor bezoekers. De collectie wordt in opdracht verzameld door kunstkenner Grietinus Harms. Momenteel werkt hij aan een uitbreiding van de beeldenroute op Hof van Saksen. Deze moet uitgroeien tot zo’n 100 beelden. Harms heeft ook nog een tip: “Van 3 oktober t/m 7 maart 2021 is in het Drents Museum een tentoonstelling te zien met 70 kunstwerken van meesterschilder Henk Helmantel. Helmantel’s grootste stilleven hangt echter op Hof van Saksen in de hal boven de piano en op het resort hangen er nog 24. Daarom nodigen we bezoekers van het museum uit om ook op Hof van Saksen te komen kijken, en gasten van het resort om de tentoonstelling in het Drents Museum te gaan bekijken. De beide locaties liggen slechts 15 minuten rijden van elkaar verwijderd.”

Voor meer informatie kijk op www.hofvansaksen.nl/kunst

Hof van Saksen