Dune 2 graaft nog dieper

Dune 2 Met Dune 2 pakt Denis Villeneuve het verhaal van deel 1 verder op. In de film zit veel prachtige actie en sterk acteerwerk, maar de meeste lof gaat naar het feit dat er ruimte is voor het oorspronkelijke verhaal.

Bij een boekverfilming moet een regisseur altijd concessies doen. Liefhebbers van het boek zullen daarom altijd wel wat te klagen hebben. In het geval van Dune was het belangrijkste argument dat het boek niet te verfilmen is. Menig regisseur had zich al stukgebeten op het gelaagde verhaal van sci-fi-schrijver Frank Herbert. Toch lijkt het Denis Villeneuve redelijk goed te gaan lukken. Dune 2 diept verhaallijnen uit, maar houdt wel de focus op het belangrijkste verhaal over Paul Atreides.

Barre zuiden

In Dune 2 komen we meer te weten over de geschiedenis van Arrakis en hoe de oorspronkelijke bewoners al heel lang worden onderdrukt. De komst van Paul Atreides en zijn moeder zorgt voor flink wat opwinding en dan vooral bij degenen die in het barre zuiden van Arrakis wonen. Zij zien eeuwenoude profetieën plots uitkomen en dichten Paul messiaanse eigenschappen toe. Ook zijn moeder Lady Jessica speelt hierin een belangrijke religieuze rol.

Tegelijkertijd zien we wie er echt aan de intergalactische touwtjes lijkt te trekken in dit universum met de introductie van de keizer (gespeeld door een broze Christopher Walken) en zijn dochter Prinses Irulan. En natuurlijk roert het geslacht Harkonnen zich in de strijd om het oogsten van Spice. Zij schuiven de heerlijk creepy Feyd-Rautha (Austin Butler) naar voren. Ook de rol van de geheimzinnige orde Bene Gesserit krijgt ruimte in het verhaal, al blijft een groot deel mysterieus.

Muad’Dib

Dune-fans van het eerste uur krijgen dus genoeg voldoening bij het kijken van deze film. Belangrijke begrippen uit het boek komen aan bod, zoals Kwisatz Haderach en de rol van Paul Atreides als Muad’Dib bij de bevolking van Arrakis. Ben je minder bekend met de terminologie van Dune en wil je gewoon het vervolg op deel 1 zien? Dan zit je ook goed. Er is actie, er zijn intriges en alles is prachtig in beeld gebracht.

Denis Villeneuve doet vaak geheimzinnig als het gaat over hoe veel films over Dune er zullen komen. Waarschijnlijk volgt er sowieso nog één film hierna, want het einde van Dune 2 biedt daarvoor volop ruimte. In deze film zal dan waarschijnlijk het verhaal van het boek Dune Messiah centraal staan. Dune 3 zal alles perfect in balans brengen. Dune 2 Dune 2 Dune 2