Duvel brengt prachtige ode aan René Magritte

Duvel x Magritte

In 2024 staat de kunstwereld stil bij de 100ste verjaardag van het surrealisme. Tegelijkertijd is het dit jaar 125 jaar geleden dat René Magritte is geboren. Duvel viert deze festiviteiten met de release van een gelimiteerde fles bier. Zowel het uiterlijk als de inhoud zijn bijzonder te noemen.

De fles van 750 ml is een zeer geslaagde replica van het werk Ciel-bouteille, dat René Magritte maakte in 1940. Het verhaal gaat dat in de crisisjaren en de daaropvolgende oorlog er een gebrek aan canvas was en dat Magritte daarom andere materialen zocht om te beschilderen. Desondanks is het een typisch Magritte-werk geworden, waarbij de kenmerkende symboliek uit zijn werk sterk aanwezig is.

Mysterieus

Natuurlijk zijn er de beroemde wolken die we ook op heel veel schilderijen van René Magritte kunnen bewonderen, maar het is de vorm die de Ciel-bouteille echt bijzonder maakt. De wijnfles die Magritte gebruikte, verwijst in zijn geval vanzelfsprekend naar het vrouwelijk lichaam. Dat zit hem vooral in de bolling in de hals. De wolken zorgen ervoor dat het geheel mysterieus aandoet.

Duvel kreeg de kans om een gedetailleerde scan te maken van het originele werk en heeft dat vertaald naar een zeer geslaagde replica. De enige toevoegingen zijn de subtiele namen Duvel en Magritte op de voorkant van de fles. Nadat je de inhoud hebt opgedronken, kun je de fles een mooie plek in huis geven en nog lang genieten van het kunstwerk. Die inhoud van de fles is op zichzelf ook al bijzonder en is daarom ook de aanschaf van een fles Duvel x Magritte waard.

Ongefilterd

Duvel heeft er namelijk voor gekozen om de flessen te vullen met een ongefilterde versie van hun beroemde blonde bier. Hierdoor is het bier ten eerste wat troebel, wat een mooie verwijzing is naar de wolken van Magritte, maar het komt ook de smaak ten goede. De ongefilterde Duvel heeft een diepere smaak met meer ruimte voor detail. Er zijn dus meerdere goede redenen om deze gelimiteerde fles bier aan te schaffen.

De beperkte oplage van de Duvel x Magritte fles is vanaf 23 oktober te koop voor 19,95 euro bij De Bijenkorf en in de cadeaushop van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Bij aankoop van de fles ontvangt men tevens een tweede gratis entreekaartje voor het Depot Boijmans van Beuningen. In het depot is een breed scala aan surreële kunstwerken, waaronder die van René Magritte, opgeslagen.

Duvel x Magritte
René Magritte met met werk Ciel-bouteille (1940).

Duvel x Magritte