Zoveel keuze op het Borefts Bier Festival

Zoveel keuze op het Borefts Bier Festival
Het enorme aanbod van Brouwerij De Molen

Eind september is het traditiegetrouw weer tijd voor het Borefts Bier Festival. Van over de hele wereld reizen bierliefhebbers af naar Bodegraven om daar op het terrein van Brouwerij De Molen heel veel bijzondere bieren te proeven.

Het festival duurt altijd twee dagen, maar wij pakken altijd alleen de zaterdag mee. In het gezelschap van goede vrienden, maken we een rondje langs de brouwers om daar lekkere dingen te proeven. Via Untappd hebben we van te voren een klein lijstje gemaakt met bieren waar we nieuwsgierig naar zijn, maar we laten ons ook altijd graag ter plekke verrassen.

Met 26 aanwezige brouwers is het alleen mogelijk om van iedereen iets te proeven als je twee dagen gaat en gedisciplineerd overal maar één biertje drinkt. Als je dan ook nog het gigantische aanbod van Brouwerij De Molen zelf bekijkt weet je dat je de FOMO opzij moet zetten en gewoon moet genieten. En dat hebben we zeker gedaan.

Slechts één biertje van de 15 die we hebben geproefd viel een beetje tegen. Voor de rest hebben we alleen maar toppers gedronken. Voor degenen die niet bekend zijn met bierfestivals. Het gaat dus om 15 proefglaasjes, die soms ook niet helemaal gevuld zijn. Dat is alsnog best veel bier, maar als je de tijd neemt en tussendoor genoeg water drinkt is dat prima te doen.

Wat hebben we geproefd?

Ārpus X Pühaste Blackcurrant X Cherry X Mango X Apricot Smoothie Sour Ale

Met dit eerste biertje hadden we meteen al twee van de aanwezige brouwers te pakken. Dit is namelijk een samenwerking tussen de Baltische brouwers Ārpus en Pühaste, die allebei op het festival aanwezig waren. De stand van Ārpus stond direct achter de plek waar je je polsbandje, muntjes en proefglas krijgt. In het glas kregen we een lekker dikke Pastry Sour met een explosie van fruitsmaken. Erg lekker en dus een heel goed begin.

FrauGruber TwentyFourSeven

We houden het begin nog even rustig. Bij het Duitse FrauGruber kiezen we niet meteen voor de geweldige IPA’s die ze maken, maar voor een meer klassiek Duitse stijl met een moderne twist: een Dry Hopped Helles. Lekker fris doordrinkbaar, maar wel spannend genoeg door de hoppige tonen.

De Molen x Uiltje Episode II The Force of the Emperor

En toen ging het mis met de voornemens om rustig te beginnen. Precies tegelijkertijd met onze aankomst op het festival hoorden we de Imperial March uit Star Wars. Al snel zagen we Darth Vader en een Stormtrooper het festivalterrein oplopen met in hun kielzog twee heren met een vaatje bier. Dit bier is de opvolger van een eerdere samenwerking tussen De Molen en het Uiltje. Die eerste versie had ons al zeer goed gesmaakt, dus waren we benieuwd naar deel twee.

Bij de stand van De Molen hadden ze Episode II op tap en die moesten we proberen. Je weet immers nooit hoe groot de voorraad is van gewilde bieren. Het kan zomaar zijn dat ze halverwege het festival op zijn. Het derde biertje had dus een indrukwekkend alcoholpercentage van 16,8%. Daar hadden we echter totaal geen spijt van, want het bier was lekker dik en stroperig en zat bomvol heerlijke tonen van whisky en chocolade. Later op de dag hebben we in de winkel van het festival nog een paar flessen hiervan ingeslagen voor thuis.

Tartarus Lorelei

Van te voren waren we erg enthousiast over de komst van Tartarus naar het Borefts Bier Festival. De bieren die ze hadden meegebracht vielen echter een beetje tegen. De Lorelei is een Berliner Weisse met heel veel fruit, maar wij proefden vooral het bittere en wrange van het fruit. Dit bier had echt beter gekund.

Folkingebrew Chapter 050

Zoveel keuze op het Borefts Bier Festival
Folkingebrew

Gelukkig was daar het Groningse Folkingebrew om alles weer goed te maken. De Chapter 050 is een indrukwekkende Triple New England IPA die perfect in balans is. Boordevol fruit van de hop, fris, bitter en strak. Echt heel lekker.

Alvinne Smokey Island

Daarna begon het echt tijd te worden voor een bezoek aan Alvinne. Al jaren een vaste waarde in Bodegraven. De Belgische brouwers nemen altijd heel veel bijzondere bieren mee, dus hier blijven we vaak wat langer hangen. Als eerste de Smokey Island. De basis van die bier is de Phi (de klassieker van Alvinne). Deze heeft een tijd doorgebracht in een vat van Kilchoman Whisky en is later geblend met vers gembersap, honing en ananaspulp. Het resultaat: veel gember, een zuurtje en zoet van de honing en ananas. Dit allemaal erg goed in balans.

Alvinne Lord of the Drinks 50 Years of Saur-on

Net even wat anders dan we van Alvinne gewend zijn. Dit is namelijk een blend van een stout en een tarwewijn die heeft gelagerd op maple syrup-vaten waar vijgenbladeren aan toegevoegd zijn. We proeven heerlijk zoete tonen van drop en chocolade.

Alvinne Sour’ire De Mortagne Bosbes Spanish Brandy

Hoe langer de namen zijn bij Alvinne, hoe interessanter het bier. Tenminste dat is vaak het geval. Deze quadrupel zit boordevol zoete en zure tonen van het fruit en de brandy.

Uiltje Double Trouble With MAD MARKO

Getapt door Marko himself. Dit biertje is behoorlijk over de top. We hebben hier namelijk te maken met een NWIIIIPA, een quadruple IPA met biet en framboos en een alcoholpercentage van 14%. Niet iedereen kan waarschijnlijk de smaak van biet in bier waarderen, maar wij vonden het zeer geslaagd. Dit zijn ook de gekke experimenten waarvoor we graag naar een bierfestival komen. Gewoon bier drinken kan altijd nog.

Dois Corvos Three Headed Dog Walker

Lekker impulsief lopen we langs bij het Portugese Dois Corvos. Uit het aanbod kiezen we een Triple New England IPA, een van onze favoriete bierstijlen. Deze is een collab met Sakiškės uit Vilnius. Het is altijd mooi om brouwerijen met totaal verschillende achtergronden samen te zien werken.

Närke Råg-Kaggen Agitator Stormaktsporter 2022

De Stormaktsporter hoort tot de beste bieren die het Zweedse Närke maakt. Om exact 16:00 uur ging deze bijzondere variant op de tap bij de stand van Närke. Bijzonder is dat het bier in de naam een Porter is, maar dat de brouwers in Untappd het bier als een Double Imperial Stout omschrijven. Wat we wel zeker weten is dat de smaak intens en complex is met tonen van melkchocolade, drop en koffie.

Kees Drop It Like Its Hot

Ook Kees is een vaste waarde op het festival waar we graag even langs gaan. In de lijn van het vorige biertje proeven we een prima stout met de smaken van Engelse drop. Dus veel zoethout en kokos. Het biertje is trouwens een samenwerking met Folkingebrew.

De Molen Amarena & Macarena

De Molen pakt ieder jaar ook flink uit met imposante Eisbocks. Deze bieren zitten heel hoog in de alcohol, maar hebben gigantisch veel smaak. We kozen voor de Amarena & Macarena. Een heel zwaar bier met fraaie kersentonen. Vooral de lange afdronk is erg lekker.

De Molen Kaal & Krul Bowmore Barrel Aged

Niet alleen het festivalterrein is de moeite waard, maar ook een bezoek aan het brouwcafé in de molen zelf mag niet worden overgeslagen. Hier is meer ruimte om lekker te zitten, wat te eten en om de festivalwinkel te bezoeken. In de winkel kopen we niet alleen een paar lekkere bieren voor thuis, maar ook de briljante sambal die ze bij De Molen maken. Van de tap drinken we de Kaal & Krul, getapt door Krul himself. Deze klassieker van De Molen hebben we al vaker geproefd, maar blijft erg goed.

De Molen Bommen & Granaten Rioja Barrel Aged

Als allerlaatste bier nog een klassieker van De Molen. Onder het genot van deze barleywine blikken we terug op wederom een geslaagde editie van Borefts. Net als voorgaande jaren hebben we weer goede bieren geproefd en zijn we weer niet bij iedere brouwer geweest, maar hebben we heel erg genoten.

Zoveel keuze op het Borefts Bier Festival
Tartarus Beer
Zoveel keuze op het Borefts Bier Festival
De Molen