Genieten van een minicruise over de Donau

Emerald Luna in Bratislava
Emerald Luna in Bratislava

Bij een cruise denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan een gigantisch schip dat grote havensteden aandoet. Het kan echter ook kleinschaliger. Bijvoorbeeld met een riviercruise van Emerald Cruises. Ik stapte in Boedapest aan boord voor een korte cruise die in drie dagen maar liefst drie hoofdsteden aandeed.

Normaal gesproken duurt een cruise die je boekt bij Emerald Cruises minstens een week, maar ik sloot aan bij een minicruise die speciaal voor reisagenten werd georganiseerd. Er was daarnaast ook nog plaats aan boord voor een klein aantal journalisten, dus ik mocht 3 dagen mee. Vol nieuwsgierigheid ging ik aan boord om vervolgens drie dagen lang aangenaam verrast te worden door de luxe en de service. Dat begon al op het moment dat ik bij het schip arriveer. Op de kade staat iemand klaar om mijn koffer in ontvangst te nemen en mee te lopen naar de receptie. Eenmaal daar krijg ik meteen al een glas bubbels aangeboden. Binnen een paar minuten had ik mijn keycard en wijst iemand van de bemanning mij de weg naar mijn hut/kamer/suite.

Mijn kamer (laat ik de ruimte maar kamer noemen, de officiële naam is French Balcony Panorama Suite) is opvallend ruim en licht en heeft alles wat je ook in een goed hotel zou aantreffen. Alleen hier is het uitzicht anders dan bij een hotel, heel anders zelfs. Een wand van de kamer is van vloer tot plafond van glas, waardoor je heel goed naar buiten kunt kijken. Als bonus kun je met een schakelaar het bovenste deel van het glas laten zakken zodat je een Frans balkon krijgt. Al snel kwam ik erachter hoe ontspannend het is om leunend op het balkon naar het voorbijglijdende landschap te kijken.

Een cruise maken met Emerald Cruises heeft een aantal sterke pluspunten. In de drie dagen aan boord heb ik met al die pluspunten uitgebreid kennis gemaakt. Ik zet ze graag voor je op een rijtje.

Kleinschaligheid

Veel mensen denken dat cruises gelijk staan aan massatoerisme. Daar is in het geval van een riviercruise met Emerald geen sprake van. Er zijn slechts 91 suites aan boord. Dit zorgt ervoor dat de service aan boord veel persoonlijker is. Zo kennen de mensen bij de receptie je naam en weet de bartender wat je favoriete drankje is. Heel slim is het systeem waarbij je met je keycard uitcheckt als je van boord gaat. In de tussentijd kan dan je kamer opgeruimd/schoongemaakt worden. Ik kan me heel goed voorstellen dat bij een cruise van een week of langer iedereen aan boord precies weet wat je wensen zijn. Dat is echt luxe vakantie vieren.

Veelzijdigheid

Tijdens een riviercruise is er elke dag wel wat te doen. Zowel aan boord als aan land. Tijdens mijn specifieke trip begon dat voordat we vertrokken vanuit Boedapest. Iedereen ging van boord om in een bus te stappen naar een locatie buiten de stad in het natuurgebied Vadaspark. Daar hadden we een avond met lokale gerechten, lokale wijnen en Hongaarse folklore. De combinatie van lekker eten, goede gesprekken met mijn reisgenoten en de muziek en dans op het podium maakte het een geslaagd avondje uit. Dit is iets waar ik zelf op reis nooit voor gekozen zou hebben, maar uiteindelijk vond ik het hartstikke leuk.

Bratislava
Bratislava

Op elke plek waar het schip aanmeert, is dus wat te doen. Het programma is altijd divers en biedt ervaringen op zowel cultureel als culinair gebied. De volgende dag arriveerden we in de Slowaakse hoofdstad Bratislava, waar gidsen klaarstonden voor een stadswandeling. Het was mogelijk om aan te sluiten bij een relaxte wandeling door het centrum van de stad of een meer uitdagende tocht naar het Kasteel van Bratislava op een heuvel. Ik koos voor die laatste en ontdekte in een paar uurtjes heel veel mooie plekjes in de stad. Na afloop was er nog wat vrije tijd waarin ik wat lokale winkels bezocht, de lokale lekkernij Pressburg Bajgel proefde en een lokaal biertje dronk.

De laatste dag arriveerde ik in Wenen. Dat is dus drie hoofdsteden in drie dagen. Daar was ik vrij om te gaan waar ik wilde. Veel medepassagiers namen direct een taxi richting vliegveld, maar ik koos voor een dag in de stad en een late vlucht naar Schiphol. Zodoende had ik alle tijd om lekker door de stad te wandelen en een mooie expositie in het Kunsthistorisches Museum te bezoeken. Bij een cruise die langer duurt, was er ongetwijfeld ook een mooi programma in Wenen beschikbaar geweest.

Culinair genieten

Wat vooral opviel aan boord was het heerlijke aanbod aan eten en drinken. Dat begon al bij aankomst. Er stond toen al een heerlijk lunchbuffet klaar. Het diner was de eerste avond, zoals ik eerder schreef, buiten de deur. Nadat iedereen weer terug aan boord was, vertrokken we vanuit Boedapest richting Bratislava. Hierbij ging de Emerald Luna als eerste door een prachtig verlicht Boedapest. Dit in combinatie met lekkere cocktails in de bar was pure verwennerij. Tijdens deze trip was al het eten en drinken inbegrepen. Dat varieert van een koffiebar die 24/7 open is en waar ook versgebakken koekjes te pakken zijn tot een veelzijdig aanbod in de bar.

Dag twee van de trip bestond voor een groot deel uit varen over de Donau op het deel waar de rivier de grens vormt tussen Hongarije en Slowakije, dus was er veel tijd om aan boord te genieten van het culinaire aanbod. Dat begon al bij het ontbijt dat bestaat uit een fijne combinatie van een buffet, ter plekke gebakken eieren en een aantal à la carte-gerechten. De attente bediening komt regelmatig langs voor koffie, thee of andere wensen. Intussen kijk je door de panoramaruiten naar het steeds veranderende landschap.

De tijd tussen ontbijt en lunch gebruik ik om de Emerald Luna te verkennen. Ik maak een wandeling op het zonnedek, waar ik een praatje maak met de kapitein en bezoek het zwembad en de gym die er aan boord zijn. Daarna ga ik even heerlijk in mijn kamer naar buiten turen, een perfecte manier om even lekker te ontstressen. Zodoende vliegt de tijd voorbij en is het al snel tijd voor lunch in het restaurant.

Er is veel vrijheid aan boord wat betreft keuzes op het gebied van eten. In de bar/lounge kun je terecht voor een snelle en makkelijke lunch in buffetvorm. Denk aan soep, sandwiches en salades. Ik kies er echter voor om me in de watten te laten leggen in het restaurant, een verdieping lager. Hier geniet ik van een heerlijke lunch van meerdere gangen met bijpassende wijnen.

Lunch aan boord
Lunch aan boord

Als voorgerecht zijn er ter plekke klaargemaakte käsespätzle, daarna is er keuze uit een gang vlees, vis of vega. Ik kies voor de laatste en krijg een prachtige gevuld koolblad, één van de betere vegetarische gerechten die ik de laatste tijd heb geproefd. Daarbij drink ik heerlijke lokale wijnen uit Hongarije. Eerst een witte Muscat en dan een rode Kékfrankos. Ik sluit af met een kaasplankje en een glas oude port. Echt genieten dit. Zeker met het steeds veranderende uitzicht en de fijne bediening.

Na de lunch wandel ik nog wat aan dek, terwijl de Emerald Luna in het Slowaakse dorpje Gabčíkovo in een grote sluis aankomt. Door te googelen (er is overal aan boord Wi-Fi) ontdek ik dat Gabčíkovo (de naam van het dorp én de sluis) is vernoemd naar Jozef Gabčík, die in 1942 mede de aanslag op de beruchte nazileider Reinhard Heydrich pleegde. Even later komen we aan in Bratislava waar de hierboven al genoemde wandeling zorgt voor het verbranden van de calorieën. En dat is maar goed, want ’s avonds wachten er cocktails, een diner en een muzikale avond aan boord van de Luna.

Het diner bestaat uit zes gangen en biedt weer volop keuze voor iedereen. Ik geniet van onder andere gegrilde watermeloen, baba ganoush met gerookte tofu en cake van polenta en zwarte sesam. Vegetarisch eten nemen ze aan boord absoluut serieus, dat kan ik enorm waarderen. Afsluiten doe ik weer met zo’n briljante oude port, waarvan ik dus vergeten ben om een foto van de fles te maken. Ik meen dat de port 20 jaar oud was.

De avond gaat een verdieping hoger verder met een optreden van lokale muzikanten en een van de bemanningsleden als DJ. Ik geniet nog van een lekkere cocktail en zie hoe de skyline van Bratislava langzaam uit beeld verdwijnt. Morgenochtend ben ik in Wenen en is de reis ten einde. Dit smaakt absoluut naar meer.

Uitzicht vanuit de eetzaal
Uitzicht vanuit het restaurant
Hongaarse folklore
Hongaarse folklore
Het parlementsgebouw in Budapest (Országház)
Het parlementsgebouw in Budapest (Országház)
Sluis in het Slowaakse Gabčíkovo
Sluis in het Slowaakse Gabčíkovo
Lunch aan boord
Lunch aan boord
Bratislava
Bratislava
Bratislava
Bratislava
Bratislava
Bratislava
Bratislava
Bratislava
Bratislava
Bratislava
Bratislava
Bratislava
Wenen
Wenen
Mozart in Wenen
Wenen

De suite aan boord