Stap eens op een elektrische fiets

Foto: Stella fietsen

De dagen worden langer en warmer. Wat is er dan fijner dan het maken van een ontspannen ritje op de fiets. Een elektrische fiets welteverstaan.

De elektrische fiets heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De fietsen zijn tegenwoordig sportief en mooi vormgegeven. De verbeterde accu’s zorgen er bovendien voor dat de fietsen steeds lichter en wendbaarder worden. Maak eens een testrit en probeer zo’n fiets uit!

Fietstocht

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat een ritje op een elektrische fiets een aangename verrassing zal zijn. Onlangs maakte ik een fietstocht door het Pajottenland in de buurt van Brussel. Toen de verhuurder van de fietsen mij een elektrische fiets in handen gaf, dacht ik eerst: wat moet ik hier nu mee? Geef mij maar een ‘gewone’ fiets met versnellingen. Maar al gauw kwam ik erachter dat een elektrische fiets best wel wat voordelen heeft.

Een elektrische fiets heeft namelijk behoorlijk wat opties als het aankomt op het niveau van de trapondersteuning. Je kunt kiezen uit verschillende standen. Van een klein beetje hulp, tot lekker veel. Wat je ook kiest, je zult toch nog steeds ook zelf moeten trappen en dus ook inspanning moeten leveren. Echter heb je nu controle over hoeveel.

Hulp

Ga je net als ik voor de lol een rondje fietsen door een mooi gebied dan kies je voor een relaxte stand. Hierbij heb je wel het gevoel dat je in beweging bent, maar zul je niet snel moe worden. Bij een heuveltje of brug regel je makkelijk wat meer hulp van de fiets en op stukken die naar beneden gaan of bij wind in de rug zet je de hulp van de elektrische fiets gewoon uit.

Anders is het natuurlijk als je een fiets voor het dagelijks verkeer gaat gebruiken. Op weg naar school of werk mag je best wat meer ondersteuning aanzetten. Zo ben je lekker snel op je plaats van bestemming zonder bezweet aan te komen. En wil je op de terugweg een lekker wat calorieën verbranden, dan zet je de ondersteuning lager of uit.

Comfortabel

Een moderne elektrische fiets is natuurlijk meer dan alleen een accu en een motor. Ook de andere onderdelen van zo’n fiets zijn helemaal van deze tijd. Denk aan goede versnellingen, een fijn zadel en een comfortabele vering.

Mijn ritje door het Vlaamse Pajottenland was zo’n 25 kilometer door behoorlijk heuvelachtig gebied. Al snel had ik door hoe ik de fiets op het steeds veranderende terrein kon aanpassen. Ik vond het erg leuk om te spelen met de display op mijn fiets. Andere fietsers in mijn gezelschap kozen ervoor om gewoon voor een gewenste stand te kiezen en deze niet meer te veranderen. Ook zij zaten voor het eerst op een elektrische fiets en waren aangenaam verrast. Ik zou zeggen: maak ook eens een proefrit!