WiFi in je studentenhuis? Die kan beter!

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Wonen in een studentenhuis is een ervaring die je de rest van je leven met je meedraagt. Maar naast het sociaal contact en de vrijheid van een studentenhuis is het natuurlijk wel zo fijn dat ook de internetverbinding een beetje meewerkt.

Zeg nou zelf: zijn internet en tv niet twee van de belangrijkste zaken voor een gemiddelde student? Online een opdrachtje maken of wat opzoekwerk verrichten en dan lekker voor de buis met een leuke serie. Helaas wijst de praktijk maar al te vaak uit dat de verbindingen in studentenhuizen voor verbetering vatbaar zijn.

Internet vergelijken loont

In een beetje studentenhuis zit je vaak met een paar mensen tegelijk online te chatten, gamen of streamen. Dat volume is voor een doodgewone verbinding al snel te veel en dat gaat ten koste van de snelheid. De meest betrouwbare optie om de WiFI-verbinding in jouw studentenhuis te verbeteren is dan ook even jullie huidige internetabonnement te vergelijken met wat er op de markt beschikbaar is. Er zijn vandaag de dag tal van aanbieders die tegen elkaar opbieden en vaak scherpe prijzen aanbieden. Het internet vergelijken kan dan ook al snel een paar euro’s per maand besparing opleveren en bovendien jullie opties qua internet en tv de hoogte instuwen.

De router

De router is het magische apparaatje dat de WiFi-verbinding doet werken. Wat veel mensen echter te weinig beseffen is dat de locatie van het toestel wonderen kan doen wat betreft de internetsnelheid. Zo zijn er nog steeds veel huishoudens die de router in de meterkast zetten. Dat is echter niet bepaald een goed idee: het signaal van de router kan op die manier verstoord worden. Het loont dan ook de moeite om even te experimenteren met de router. Zet hem op verschillende plekken door het studentenhuis heen en hou bij of het een effect heeft op de snelheid.

Is dat niet het geval? Dan ligt het probleem misschien bij de router zelf. Heel wat oudere modellen zijn niet in staat om de moderne WiFi-standaarden probleemloos te ondersteunen. Dat betekent snelheids- en kwaliteitsverlies. Het kan dan ook een goed idee zijn om even contact op te nemen met een professional. Is dat inderdaad het probleem? Dan los je jullie problemen met de WiFi-verbinding al op door gewoon een nieuwe router te kopen.

Nog een paar alternatieven

Een studentenhuis staat over het algemeen in een drukke buurt met heel wat kanalen die gebruikt worden. Als jullie WiFi-signaal op een druk kanaal staat ingesteld, kan dat een impact hebben op de snelheid. Met een speciaal programma zoals InSSider kan je op zoek gaan naar een minder druk kanaal om jouw verbinding op in te stellen.

Ten slotte kan je ook nog wat prutsen met de Quality of Service, de zogenaamde QoS. In de router heb je deze optie om te bepalen wat voorrang moet krijgen op de verbinding. De snelheid zal er in het algemeen niet beter op worden, maar als jullie lekker samen streamen belangrijk vinden kan je dat wel zo instellen.