Hoe financier ik de aankoop van een bedrijfspand?

bedrijfspand

Veel ondernemers kiezen ervoor om eerst een pand te huren als zij voor zichzelf beginnen. Niet gek, want je weet nog niet of jouw bedrijf een succes wordt. Daarom is het geen fijn idee om direct al een grote schuld aan te gaan. Als jouw bedrijf de laatste jaren flink gegroeid is, overweeg je mogelijk om zelf een pand te kopen. Dit kan uiteraard alleen als je over voldoende financiële middelen beschikt. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de aankoop van een bedrijfspand kunt financieren. Benieuwd welke mogelijkheden er zijn? Wij zetten er hier een aantal op een rijtje.

Bedrijfspand kopen met zakelijke hypotheek

De meeste mensen die een huis kopen, sluiten hier een hypotheek voor af. Voor bedrijfspanden gaat dit vaak precies hetzelfde. Omdat er vaak een flink prijskaartje aan een bedrijfspand hangt, zijn de meeste ondernemers niet in staat om de aankoop ervan met eigen geld te financieren. Gelukkig betekent dit niet direct dat je de aankoop van een bedrijfspand uit je hoofd moet zetten. Nee, want je kunt namelijk een zakelijke hypotheek aanvragen. Je koopt het pand in dat geval met geleend geld. Iedere maand los je een deel af, waardoor de bedrijfshypotheek aan het einde van de looptijd geheel of gedeeltelijk is afgelost. Het bedrag dat je iedere maand betaalt, bestaat uit aflossing en rente.

Bedrijfspand kopen met zakelijke lening

Wie denkt dat hij per se een zakelijke hypotheek af moet sluiten om de aankoop van een bedrijfspand te financieren, heeft het mis. Een zakelijke lening kan namelijk ook uitkomst bieden. Zakelijk geld lenen lijkt in veel opzichten op een zakelijke hypotheek. Je lost namelijk ook iedere maand een deel van het geleende bedrag af, inclusief rente. Het verschil zit hem in de looptijd. Wanneer je als ondernemer een zakelijke lening afsluit, moet je deze namelijk binnen maximaal 5 jaar terugbetalen. Een zakelijke hypotheek heeft vaak een looptijd van 10 jaar. Hoe langer de looptijd, des te lager het bedrag dat je maandelijks aflost.

Bedrijfspand kopen met eigen geld

Als ondernemer wil je jouw kosten het liefst zo laag mogelijk houden. Daarom kunnen wij ons goed voorstellen dat je niet staat te springen om een bedrijfspand te financieren met een zakelijke lening of een zakelijke hypotheek. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt een bedrijfspand namelijk ook met eigen geld financieren. Dit is uiteraard alleen mogelijk als je over voldoende eigen vermogen beschikt. Uit ervaring weten we alleen dat veel ondernemers niet in staat zijn om een bedrijfspand met eigen vermogen te financieren.

Heb je onvoldoende eigen vermogen? Dan betekent dit niet dat je volledig bent aangewezen op een zakelijke financiering. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om een deel van het bedrijfspand zelf te betalen en de rest te financieren met behulp van een zakelijke lening of een zakelijke hypotheek. Het grote voordeel hiervan is dat jouw maandlasten een stuk lager uitvallen dan wanneer je het maximale bedrag leent om een bedrijfspand te kunnen kopen