Ted van Lieshout beantwoordt de vraag: Wat is kunst?

Wat is kunst? door Ted van Lieshout

Wat is kunst? vraagt een meisje aan het begin van het gelijknamige boek van Ted van Lieshout. De schrijver stuurt haar vervolgens op ontdekkingstocht om haar eigen antwoorden op deze vraag te vinden.

Onlangs verscheen het prachtige kinderboek Wat is kunst? van Ted van Lieshout. Het boek begint dus met de vraag van het meisje. Het is een vraag waarop het antwoord niet meteen duidelijk is. De schrijver geeft haar daarom een eiland om het zelf uit te zoeken. In haar eigen verbeelding moet ze speuren naar de antwoorden. Intussen vertelt Van Lieshout de lezer van alles over kunst en cultuur: van schets tot schilderij, van masker tot mozaïek, van dans tot design.

Alle windstreken

Wat is kunst? is een heerlijk boek voor jong én oud. Door de bijzondere aanpak van de auteur maak je op een leuke manier kennis met allerlei kunstwerken. Van Lieshout kiest hierbij voor zeer uiteenlopende vormen van kunst. Je maakt dus niet alleen kennis met voor de hand liggende beroemde schilders, maar ook met filmmakers, acteurs, mode, kunststromingen, materialen en kunst van alle windstreken en uit alle tijden.

Hiermee toont Ted van Lieshout aan dat kunst overal om ons heen te vinden is en er altijd al geweest is. Van de zwierige letters op een blikje Coca-Cola of een trui van Patta tot de architectuur van Gerrit Rietveld en en de winterlandschappen van Hendrick Avercamp en heel veel wat daar allemaal tussenin zit. Het mooie is dat het boek zeer uitgebreid is, maar toch heel prettig leest. Door de laagdrempeligheid van de teksten is Wat is kunst? geschikt voor iedereen die antwoorden op deze vraag wil hebben.

Over de schrijver

Ted van Lieshout is een veelzijdig schrijver en illustrator. In 1986 verscheen zijn eerste dichtbundel Van papier kun je grappige hoedjes vouwen. Gevolgd door vele dichtbundels en poëzieprentenboeken. Het werk van Van Lieshout is al vaak bekroond met alle mogelijke prijzen.

In 1991 begon hij kunst te verwerken in zijn boeken. Mijn botjes zijn bekleed met deftig vel toonde naast eigen kunst ook werken van diverse kunstenaars. Daarna toont Van Lieshout zich steeds vaker als een gids op het gebied van kunst. Op speelse wijze laat hij de lezer kunst ontdekken in boeken als Papieren Musea, Stil leven en Kleuren. Onlangs werd Ted van Lieshout 65 jaar Op de vraag wat hij na zijn pensioen gaat doen, zegt de schrijver: ‘Ik krijg eindelijk tijd om te schrijven.’

Wat is Kunst? van Ted van Lieshout ligt sinds kort in de winkels.