Dominica, natuureiland van de Caraïben

dominica-landschap
Vulkanisch landschap

Dominica (niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek) staat in de toplijst van 10 landen die je volgens Lonely Planet beslist moet bezoeken in 2017. Wat maakt dit kleine groene eiland dan zo bijzonder? Door het ontbreken van witte stranden zijn er geen hotelketens en het daarbij behorende toerisme. Dit maakt Dominica een compleet andere bestemming dan de overige eilanden in het Caraïbisch gebied.

De lokale bevolking van Dominica grapt weleens dat het eiland zo ongeveer de enige plek is die ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus nog zou herkennen als hij naar de Caraïben zou afreizen. De afwezigheid van witte stranden heeft de ontwikkeling van toeristische resorts en hoogbouw tegengehouden. De kokospalmen zijn tot nu toe de enige wolkenkrabbers die je langs de kust ziet.

Inheemse bevolking

Bergachtig Dominica ligt tussen Guadaloupe en Martinique en behoort tot de Bovenwindse Eilanden. De inheemse bevolking Kalinago woonde er reeds lang voordat het eiland in 1493 werd ontdekt door Columbus. De beroemde ontdekkingsreiziger vernoemde het eiland de zondag (Dies Dominica is zondag in het Latijn), omdat dit de dag is waarop hij neerstreek op het eiland. Vanwege de heftige weerstand van de Kalinago werd Dominica pas in 1763 als laatste Caraïbische eiland gekoloniseerd door de Europeanen. Tegenwoordig wonen er nog 3000 Kalinago op Dominica. Zij verblijven op hun eigen grondgebied in het noordoosten van het eiland. Als je de cultuur goed wilt leren kennen, dan kun je een huis boeken bij één van de families. Zij zullen je alles leren over oude en moderne tradities.

Ecotoerisme

Het zijn momenteel vooral de ecotoeristen die neerstrijken op het eiland. Zij worden gelokt door de weelderige regenwouden, de vulkanische bergtoppen waar gassen uit de bodem ontsnappen, de heldere watervallen en de overvloed aan rivieren. Beroemd is vooral het lange wandelpad Waitukubuli National Trail. Dit pad van 184 kilometer voert je van zuid naar noord Dominica dwars door de prachtigste natuur. Je hoeft niet de hele route te lopen. Er kan door ook worden gekozen voor onderdelen, zogeheten segments, van de trail. Wandelervaring en een goede conditie zijn hier wel van belang.

Vulkanisch landschap

Je kunt ook een hike maken naar Boiling Lake. Dit op één na grootste kokende meer ter wereld verandert steeds van kleur en waterpeil. Het stomende meer ligt op ruim 10 kilometer afstand van de hoofdstad Roseau, maar is onbereikbaar met de auto. Boiling Lake is onderdeel van het Morne Trois Pitons National Park. Dit park is gecentreerd rondom de gelijknamige vulkaan. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In het park liggen heetwaterbronnen, kraters en fumarolen. Je vindt hier naast Boiling Lake ook de watervallen van Emerald Pool en Titou Gorge. Verder is er de Valley of Desolation. In deze vallei zijn kokende modderpoelen en kleine geisers. De pracht van de natuur doet je de enorme zwavellucht bijna vergeten.

Naast het hiken, kun je ook kiezen voor allerlei activiteiten op het water, zoals kajakken, snorkelen en duiken. Kajakken kun je over de vele rivieren die Dominica rijk is. En het warme water van de Champagne Reef leent zich uitstekend voor duiken en snorkelen. De kans is groot dat je dan tropische vissen en schildpadden tegenkomt.

Rijke cultuur

Behalve van natuur, kun je op Dominica ook volop genieten van cultuur. Het eiland heeft een rijke historie en bezit een bloeiende hedendaagse kunstscene. Er zijn diverse galeries en art centers te bezoeken. Verder zijn er door het jaar heen meerdere (muziek)festivals en bijzondere culturele activiteiten met verschillende thema’s.

De afwisseling tussen cultuur en natuur maken van Dominica een fijne bestemming. Je kunt telkens kiezen tussen ontspannen of actief zijn. En het tropisch regenwoudklimaat zorgt ervoor dat het altijd lekker warm is. Maar waarom staat het eiland dan per se voor 2017 op de toplijst van Lonely Planet? Dit komt waarschijnlijk omdat in 2018 de eerste toeristische keten neerstrijkt op het eiland. Hierdoor zal er een nieuw tijdperk aanbreken voor het toerisme op Dominica.

Kijk voor meer informatie op de website van Discover Dominica.

dominica emeraldpool
Emerald Pool
dominica scotts head
Scotts Head, een dorpje aan de zuidwestkust
dominica-zwavelspa
Een zwavelspa om te relaxen
dominica westkust
De prachtige westkust
dominica trafalger watervallen
Trafalger Falls
dominica soltoun falls
Soltoun Falls
dominica cabrits nationalpark
Cabrits National Park
dominica boiling lake
Boiling Lake
dominica carnival
Carnaval