Is Hades de beste game van dit jaar?

Hades Game

Het is lang geleden dat ik zo genoot van een game zoals Hades: een roguelite met een tof combat systeem, een interessant verhaal en een wereld die me dichtbij het hart staat. The Last of Us Part 2 was indrukwekkend, maar Hades kan wel eens mijn Game of the Year zijn.

Een heftig statement om mee te beginnen, maar Supergiant Games (bekend van Bastion, Transistor en Pyre) gooit hoge ogen met deze insane goede roguelite, gezet in de Griekse oudheid. Jij bent Zagreus, de zoon van Hades en op een tocht om uit de hel te komen om jouw familie op de berg van Olympus te vergezellen. Om daar te komen zal je keer op keer een pad moeten klieven, upgrades kiezen en uiteindelijk op vele wijzen de dood vinden.

Roguelite redefined

In essentie voelt Hades als the Binding of Isaac gecombineerd met de combat van Diablo. Zagreus heeft een drietal verschillende aanvallen: standaard, special en een cast en de werking hiervan verschilt per wapen dat je gebruikt. In het geval van de speer, welke mijn duidelijke voorkeur genoot bestond een standaard aanval uit simpel steken en kon de knop ook ingedrukt worden gehouden voor een effectieve spin attack. Het paradepaardje bleek echter wel de special, waarbij de speer wordt uitgeschoten en met een druk op de knop wordt teruggehaald, waarbij meer schade wordt gedaan – neveneffecten als meer krachtige backstabs meegerekend. De cast vuurde een projectiel af wat schade doet en de schade van daaropvolgende aanvallen vergroot en dit is iets wat over alle wapens gelijk is. Of je nu de boog inzet, het spinnende schild of het starterszwaard met een krachtige area of attack special.

Veranderende wereld

Deze wapens zet je in, in een alsmaar veranderende wereld. Je vervult kamers waarin een taak volbracht moet worden, doorgaans in de vorm van een aantal vijanden dat vermoord moet worden en aan het einde eis je de beloning hiervan op. Soms echter draait het om een tijd levend te volbrengen of enkel een dialoog te vormen, toch is het doden van wezens de hoofdmoot van Hades. Vervolgens heb je de keuze wat de beloning van de volgende kamer gaat zijn, gezien er geregeld meerdere deuren zijn om door te gaan. Hierbij kies je uit opties om krachtiger te worden, levensuitbreiding of middelen die nieuwe skills unlocken. Sterf je, en dat zal je, dan verlies je geld en opgebouwde krachten, maar behoud je permanente powerups en andere vaardigheden.

Godenhulp

In jouw strijd word je bijgestaan door de goden, die allen meerdere keuzen geven. Wil je een krachtigere standaard aanval of special? Of heb je liever een drunk effect van Dyonisus, de god van de wijn, waardoor jouw vijanden even verdwaasd stil staan – open voor een aanval? Of wil je dat wanneer je een dodge roll uitvoert de bliksem van Zeus om je heen inslaat of vijanden die jou schaden een flinke opdonder krijgen? Alles is mogelijk en het opbouwen van meerdere ‘boons’ van de goden heeft voordeel evenals het uitvogelen welke krachten het beste met elkaar samenwerken.

Eindeloos herspeelbaar

Zoals je merkt valt en staat Hades met zijn herspeelbaarheid en dat heeft het in tonnen. Je wordt steeds beter en iedere run biedt iets nieuws. Niet alleen in de uitdaging, maar aan iedere run houd je iets over. Zij het punten om te investeren in de spiegel voor permanente upgrades zoals extra health of meer schade doen van achteren, of een nieuw personage om mee te spreken. Hades combineert roguelite namelijk nog eens met een soort van dating sim, waarin je relaties opbouwt met de personages om je heen door hen cadeau’s te geven. Alles geeft je een beter inzicht in de wereld – iets wat sowieso gaat gebeuren door de vele dialoog.

En dit is geen negatief punt. In een wereld van games als dit die puur leunen op hun gameplay kan Hades zich onderscheiden door een interessant verhaal op een nog veel interessantere manier te koppelen aan zijn gameplay. De vertelstem, echt een uniek ding aan Supergiant games zorgt voor de nodige achtergrond en grappige interacties met onze held. Met uitstekend geschreven personages en intriges wist Hades me constant te laten terug keren. En dat is ook exact wat ik na het schrijven van deze review ga doen. Speel Hades, het is het waard.

Conclusie

Hades combineert een roguelite met gave, vernieuwende gameplay die blijft geven en verweeft dit alles met een stevig verhaal. Het is uniek, eindeloos herspeeldbaar en absoluut een kans waard. Ik beloof je dat dit een van de betere games wordt die 2020 te bieden heeft.

Sander Noordijk

Hades game