Het Droste-effect van kunstenaar Seamus Wray

Seamus Wray schildert zichzelf
Foto’s: Seamus Wray

Kunstenaar Seamus Wray uit Chicago heeft een interessant experiment uitgevoerd waarbij hij zich liet inspireren door het Droste-effect en het werk van Escher. Het resultaat is een serie zelfportretten met een flinke dosis humor.

Het begint bij een geschilderd zelfportret waarvan Wray vervolgens een foto maakt waarop je ziet dat hij dit schilderij maakt. De foto is een mooie verwijzing naar de handen die elkaar tekenen van Escher. Vervolgens gaat Seamus Wray nog een paar lagen dieper. Van de eerste foto maakt hij namelijk een schilderij, waarna hij er weer een foto van maakt met daarop zichzelf die aan het schilderen is.

Meme

Door dit proces nog een paar keer te herhalen ontstaat een mooie variant op het Droste-effect. Zeker als de kunstenaar er zijn katten en een post op Reddit over dit project bij weet te halen. De volgende stap is een schilderij van een meme over een post op Reddit over het maken van de schilderijen. Via Threadless is het mogelijk om prints en merchandise te kopen. Naast deze ‘selfportraitception’ zijn dat vooral schilderijen van memes en figuren uit de populaire (internet)cultuur.

Seamus Wray schildert zichzelf

Seamus Wray schildert zichzelf

Seamus Wray schildert zichzelf

Seamus Wray schildert zichzelf