Hoe hou je witte muren netjes en schoon?

muur witten

Wit is en blijft de favoriete kleur voor de muren in ons huis of op ons werk. Tegelijkertijd is deze kleur het meest vatbaar voor vegen en vlekken. Wat kun je doen om je witte muren mooi wit te houden? We geven je een aantal handige tips.

Er zijn grofweg drie verschillende manieren die helpen tegen vlekken: schoonmaken, overschilderen of vlekbestendige verf gebruiken. Dat laatste is iets waar niet veel mensen over nadenken, maar er zijn soorten muurverf die makkelijker schoon te maken zijn. Een voorbeeld daarvan is Sigmapearl Clean Matt. Deze muurverf op waterbasis is perfect voor muren op drukke plekken. In eerste instantie is deze verf gericht op bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen of de horeca, maar ook thuis is deze verf perfect voor bijvoorbeeld de keuken of kinderkamer. De verf is namelijk extra goed bestemd tegen schrobben, waardoor je de vlekken te lijf kunt gaan met veel reguliere schoonmaakmiddelen .

Koffie en wijn

Heb je al andere verf op je muren zitten en verschijnt daar een vlek? Dan is er een aantal oplossingen voor het ontstane probleem. Hoe je te werk gaat hangt natuurlijk ook af van het soort vlek. Veel voorkomende vlekken zijn afkomstig door koffie of wijn. Hiervoor kun je op en niet-afwasbare muur het beste aan de slag met warm water met daarin een beetje afwasmiddel of baking soda. Probeer eerst voorzichtig te deppen en ga dus niet meteen wrijven in de vlek. Tegen wijnvlekken helpt ook het gebruik van zout. Doe de zout op een schone doek of op een stuk karton en druk deze lange tijd tegen de vlek. Mooi is het als het lukt om deze vast te drukken tegen de vlek. Bijvoorbeeld met plakband of door er iets tegenaan te zetten (als dat kan).

Voor andere vlekken werkt afwasmiddel of baking soda meestal ook wel goed. Een andere tip zijn schoonmaakdoekjes of zelfs babydoekjes. Neem wel exemplaren waar niet te veel agressieve stoffen of parfums in zitten. Lukt het nog steeds niet om de vlek weg te halen, dan is er nog een ding wat je kunt doen voordat je met verf en een kwast aan de slag gaat en dat is tandpasta. Doe een beetje op een natte doek en dep hiermee op de vlek. Even laten intrekken en daarna schoonmaken met een vochtige doek doet vaak wonderen.