Bespaar in je huishouden met deze tips

geld

De lasten worden steeds hoger en veel huishoudens willen meer besparen op de maandelijkse afschrijvingen. Er is op heel wat onderwerpen iets te besparen.

Verzekeringen

Verzekeringen zijn er in alle soorten en maten en hier valt heel veel op te besparen. Een zorgverzekering kan al flink schelen als je bij de vergelijkers kijkt. Kijk goed wat je echt nodig hebt en laat overbodige modules uit. Een hoger eigen risico scheelt ook aanzienlijk in de maandelijkse premie, maar dan moet je wel de hoge kosten kunnen dragen als dat nodig is.

Op een autoverzekering valt ook goed te besparen. Kies via een vergelijker het bedrijf wat het beste bij jou aansluit en je kunt zo goed besparen. Kies niet een te uitgebreide verzekering die veel te duur is voor wat de auto waard is.
Pas ook erg op met dubbele verzekeringen, soms heb je bij een verzekering meer recht op bepaalde zaken dan je denkt.

Telecom

Kijk goed naar wat je uitgeeft aan televisie, internet en bellen. 3-in-1 pakketten zijn standaard tegenwoordig, maar wellicht heb je geen behoefte aan vaste telefonie. Gooi dat dan uit je abonnement. Via internet kun je ook makkelijk bellen, daarnaast kan een mobiel abonnement ook voldoende zijn. Let er bij het afsluiten van een internetabonnement ook op dat je niet een variant met een te hoge internetsnelheid aanschaft voor jouw doeleinden.

LED-lampen

De oudere generatie huishoudens is opgegroeid met de gezellige, warme gloeilamp thuis. Maar met 35-50 watt gemiddeld per lamp zijn deze alles behalve zuinig. Gelukkig zijn LED-lampen nu de standaard geworden in het interieur. Deze lampjes verbruiken meestal 3-6 watt waardoor ze vele malen zuiniger zijn dan halogeenlampen. Reken maar uit als je bijvoorbeeld 10-15 lampen vele uren per dag laat branden. Daarbij geven deze lampen net zo veel licht met ook nog eens de mogelijkheid om met behulp van domotica je eigen kleur te geven aan je interieur. Deze lampen hebben ook het voordeel dat ze erg duurzaam zijn, sommige merken gaan maar liefst 50.000 uur mee! Ter vergelijking: een halogeenlamp gaat 5000 uur mee.

Boodschappen

Bij boodschappen valt veel te besparen. Kijk vaak naar de aanbiedingen die diverse winkels geven. Verzamel folders, zodat je een overzicht hebt van welke week iets in de aanbieding is. Je kunt zelfs je hele schema erop aanpassen. Daarbij is het verstandig om in 1 keer groots te koken. Maak bijvoorbeeld een schotel, soep, rijst, of wat dan ook voor meerdere keren. Zo bespaar je naast tijd ook geld doordat je minder gas of stroom hoeft te gebruiken in 2-3 keer. De meeste maaltijden vries je makkelijk in. Een andere truc om te besparen in de supermarkten is door met contact geld te betalen. Zo kun je nooit over je limiet gaan en zul je enkele boodschappen moeten overslaan. Er zijn ook bedrijven waar je online boodschappen kunt bestellen: met een app heb je het complete overzicht en je weet altijd wat je betaalt.

Overstappen energie

Overstappen energie kan jaarlijks flink wat geld besparen, tot wel enkele honderden euro’s per jaar. Aanbieders willen erg graag dat je bij ze komt en hebben er via de energievergelijkers graag een welkomstpremie voor over. Deze kan zo oplopen tot 200-250 euro. De welkomstpremie geldt natuurlijk enkel voor het eerste jaar. Het jaar daarop wordt alles weer duurder met de normale prijzen. Stap je jaarlijks over, dan kun je dus elk jaar genieten van dat voordeel op energie. Let wel altijd op de voorwaarden en stap pas over als het contract is afgelopen. Doe je dit te vroeg, dan kun je de welkomstpremie namelijk kwijtraken.