Hypnotiserende architectuur in Istanbul

Istanbul staat vol met interessante architectuur uit verschillende periodes. De Syrisch-Duitse filmmaker Waref Abu Quba focust zich in de korte film TAKRAR op de ornamenten en versieringen op de vele gebouwen in de stad.

De titel van de film staat in het Arabisch (تكرار) voor ‘herhaling’ en dat is precies wat je ziet. In een razendsnel tempo volgen beelden zich op, waardoor er een vloeiende animatie ontstaat. Zo’n 2900 foto’s zijn met behulp van de stop-motion-techniek verwerkt tot 270 shots. In 4,5 minuten zie je enorm veel details van de architectuur in de Turkse metropool.

Waref Abu Quba: “Toen ik Istanbul voor het eerst bezocht in 2021, was ik gefascineerd door de tijdloze schoonheid en besloot ik het vast te leggen met mijn lens. Het creëren van elk frame van deze film was een groot plezier en elke nieuwe scène bracht onverwachte en mooie verrassingen met zich mee.”

In totaal werkte hij 2 jaar aan de film, waarbij hij nauwkeurig de architectuur bestudeerde. In de korte film zie je hierdoor invloeden uit zowel de Islamitische, Ottomaanse, Griekse en Byzantijnse cultuur. Het ritme van TAKRAR volgt heel mooi de muziek van de Belgische percussionist Robbe Kieckens. Hierdoor lijkt het alsof de architectuur op hypnotische wijze meedanst met de muziek.

Meer werk van Waref Abu Quba kun je bekijken op zijn pagina op Vimeo.

TAKRAR | تكرار

TAKRAR | تكرار