Nog meer actie in seizoen 2 van Jack Ryan

Seizoen 2 komt eraan

Bingewatchters en serieverslaafden opgelet. Vandaag start een nieuw seizoen van Jack Ryan op Amazon Prime. Wij hebben al wat afleveringen bekeken en kunnen zeggen dat het met stip de spannendste en coolste serie van dit moment is. Onlangs hadden we de eer om in Londen met de belangrijkste acteurs uit Jack Ryan te spreken.

Mocht je Jack Ryan nog niet kennen, dan is het aan te raden om Amazon Prime op te starten en aan het eerste seizoen te beginnen. De serie is gebaseerd op personages uit de boeken van Tom Clancy, maar dan met een moderne twist. Zo speelt seizoen 1 zich af in Syrië, Turkije en Parijs en reist men in seizoen 2 ondere af naar Venezuela, Moskou en Londen.

Je zou de serie kunnen beschouwen als een stoere spionageserie, maar dan wel met meer realisme en diepgang tussen de personages. Vooral de wisselwerking tussen Jack Ryan (John Krasinski) en James Greer (Wendell Pierce) is geniaal. Het zijn ook deze twee heren die ik als eerste spreek in het chique Soho Hotel in Londen. De sfeer is zeer ontspannen en het tweetal weet elkaar, net als in de serie, goed aan te vullen.

Mixed Grill: Wendell, in de serie spreek je veel Spaans. Was het lastig om te acteren in een andere taal?
Wendell Pierce: Hahaha. Absoluut! In de serie hebben ze van mij een persoon gemaakt die vloeiend meerdere talen spreekt. In werkelijkheid vind ik dat juist reuze moeilijk. Ik heb echt heel erg lang moeten studeren voordat ik me een beetje verstaanbaar kon maken.
John Krasinksi: Wendell is over het algemeen altijd heerlijk relaxed, maar zodra hij Spaans moest spreken zag ik dat hij last kreeg vast stress. Normaal gesproken zitten we altijd lekker te kletsen tussen de opnames door, maar nu merkte ik dat hij plots afwezig en uiterst geconcentreerd was. Ik hoefde niet zoveel in het Spaans te zeggen in de serie, maar ik heb als tiener 9 maanden in Costa Rica gewoond. Daar heb ik het vrijwel vloeiend leren spreken.

MG: weet je nog welke tekst het moeilijkst voor je was?
WP: Ik vond alles moeilijk, maar op een gegeven moment ging het wel. Op dat moment speelde het Columbiaans voetbalelftal (de opnames waren in Columbia-red) en hun slogan is ¡Tú tranquilo! Daar heb ik toen in een dronken bui in een bar voor mezelf een liedje van gemaakt.
JK: het schijnt dat ik daar nog videobewijs van heb!
WP: ik wil het nu ook wel zingen voor je!

MG: en het Russisch? Was dat moeilijker dan Spaans?
WP: Oh mijn god, dan was nog veel lastiger. Gelukkig weet ik nu voor altijd hoe ik politieagenten aan kan spreken als ik in Moskou ben. Altijd handig! (Hij verwijst naar een scene uit de eerste aflevering van seizoen 2 -red).

MG: de serie speelt zich af op heel veel verschillende locaties. Welke zijn jullie bijgebleven? En waren er ook plekken die je spannend vond om te bezoeken?
WP: in de eerste plaats was het vooral heel mooi om zoveel van de wereld te zien. Doordat we op sommige plekken heel lang zijn gebleven, kon je op een unieke manier ervaringen opdoen. Zo waren we heel lang in Bogota voor opnamen. Het zwaarst was de Colombiaanse jungle. Het was er heel erg warm en het stikte er van de insecten. Ik herinner me vooral dat we extreem veel water moesten drinken om op de been te kunnen blijven.

MG: is de jungle zwaarder dan de woestijn uit seizoen 1?
JK: dat is een goede vraag. Ik heb daar eigenlijk nooit over nagedacht. Het is allebei extreem heet, maar in de jungle krijg je daar ook nog eens vochtige lucht en drukte bij cadeau.
WP: ik vond vanwege de luchtvochtigheid de jungle het zwaarst. En ik dacht nog wel dat ik wel wat gewend was, omdat ik ben opgegroeid in New Orleans.

MG: op 31 oktober komt het nieuwe seizoen in 1 keer uit. Zijn jullie zelf ook bingewatchers?
JK: ik was net klaar met de opnamen van de film A Quiet Place: Part II. Ik ben erg blij dat ik Cillian Murphy heb weten te strikken voor een rol. Ik besefte me tijdens het filmen dat ik nog nooit naar Peaky Blinders had gekeken. Ik heb toen in 2 weken 4 seizoenen gekeken.
WP: ik sta momenteel hier in Londen in het toneelstuk Death of a Salesman. Dat is een behoorlijk zwaar stuk, dus als ik ’s avonds thuiskom, wil ik ook graag een serie kijken. Ik heb alle afleveringen van Peaky Blinders inmiddels 4 keer gezien.

MG: Over andere series en films gesproken: er zijn in het verleden meerdere films gemaakt rondom het personage Jack Ryan, vergelijken jullie jezelf wel eens met de rollen uit die films?
JK: Ik weet nog wel dat die films met Harrison Ford uitkwamen. Ik heb die toen nog in de bioscoop gezien. Ik hoefde ze dus niet nogmaals te zien voor research, omdat de verhalen en rollen me altijd zijn bijgebleven. Ik was een grote fan. Ik moet wel zeggen dat ik waarschijnlijk niet voor de rol van Jack Ryan had gekozen als het een film zou zijn. Met een serie kunnen we ons onderscheiden van die films. Ik kan nu veel meer aan storytelling doen. Zo zie je in de eerste 3 afleveringen van seizoen 1 hoe Jack zich ontwikkelt van data-analist tot actieheld. In een film is dat niet mogelijk. Een serie van in totaal 8 uur past ook beter bij de manier van schrijven van Tom Clancy.

MG: er is dus ook meer ruimte om de wisselwerking tussen jullie personages uit te werken. Hoe ging dat in de praktijk?
JK: ik zie onze personages als twee broers, waarvan de jongere leert van de acties van de oudere. In de films is het meer een vader-zoonverhouding. Ik vind onze manier van het benaderen van de personages beter werken. In seizoen 1 leert Greer mij hoe de wereld in elkaar steekt. Dat er geen afgebakend zwart en wit of goed en slecht is, maar dat je het altijd ergens in het midden moet zoeken. De wereld is heftiger dan je soms wil dat het is. In seizoen 1 wil Jack Ryan dat eerst nog niet geloven. In seizoen 2 ben ik wijzer geworden en ben ik meer als de oude James Greer. Voor Greer is het wel lastig om te zien dat de naïeve Jack langzaam verhardt.
WP: voor Greer staat in seizoen 2 dan ook de twijfels centraal. Heb ik Jack wel de juiste lessen meegegeven of gaat hij nu te ver in zijn acties? Maar gaandeweg komt hij erachter dat Jack als een broer voor hem is en alles voor hem zou doen. Die ontwikkeling vind ik erg geslaagd in het nieuwe seizoen.

MG: er zit veel actie in het nieuwe seizoen. Was het lastig om al die stunts te doen.
JK: ik ben bijna 40, dus het was nu of nooit. Ik zal snel op een leeftijd komen waarop ik niet meer alles zelf kan doen. Met dat in mijn achterhoofd heb ik enorm genoten van het opnemen van de actiescènes. Dat zijn toch dingen waar je als kind van droomt. Nu weet ik dat eigenlijk alles aankomt op een goede choreografie. Een stunt is eigenlijk niets meer dan een ingewikkelde dans. Wat ik vooral bijzonder vond waren de scenes in Londen. Ik kom veel in deze stad vanwege de familie van mijn vrouw, maar om dan ineens op een heel andere manier door de straten te gaan, is een geweldige ervaring.

MG: in de serie zitten veel verwijzingen naar politiek en actualiteit. Hoe kijk je aan tegen het verhaal van seizoen 2?
WP: toen we 2 jaar geleden begonnen met het schrijven van dit seizoen hadden we niet kunnen voorspellen dat de politieke situatie in Venezuela zou gaan lijken op zoals die nu in 2019 is.
JK: het verhaal heeft eigenlijk niet zoveel te maken met de huidige politiek. Het dient meer als een achtergrond voor wat echt belangrijk is. Het gaat dus niet over het verdwijnen van democratie, maar het is een klassiek verhaal over vriendschap en wraak.
WP: voor mij is het belangrijkste thema dat vrede en stabiliteit nooit uit zichzelf ontstaan. maar dat daar eerst strijd aan vooraf gaat.

Seizoen 2 van Jack Ryan is nu uit op Amazon Prime. Lees ook het interview met Noomi Rapace en Michael Kelly die dit seizoen nieuw zijn in de serie.