Star Trek: Picard gaat van start op Amazon Prime

Star Trek: Picard gaat van start op Amazon Prime

Denk aan Star Trek en je denkt aan de Enterprise, Captain Kirk en Captain Picard. Na het succes van Star Trek Discovery was het puur een kwestie van tijd voordat er nog meer nieuwe series aangekondigd zouden worden en die hebben we vanaf vandaag in de vorm van Star Trek: Picard. Wij kregen van Amazon de kans om de eerste drie afleveringen alvast te kijken.

Het moment dat Stewart tijdens een Star Trek-persconferentie het podium kwam oplopen met het nieuws dat hij zijn iconische rol opnieuw zou vervullen in een gloednieuwe serie, grijnsde ik van oor tot oor. De acteur die had aangegeven niet meer de rol te gaan spelen, stond daar echt en leek er zin in te hebben.

Hoewel ik destijds met Star Trek Voyager ben begonnen, heb ik door de jaren heen de voorgaande series ook gekeken en een liefde ontwikkeld voor de avonturen van Picard en zijn crew. Waar het voor mijn gevoel wat zoetsappig begon, was dit de serie die ons gaandeweg introduceerde aan de Borg en waar personages als Picard zelf voor serieuze keuzes kwamen te staan. Van alle Star Trek captains is Picard voor mij degene die het meest is uitgediept en het is dan ook niet vreemd dat juist hij zijn eigen serie heeft gekregen om het vervolg van zijn verhaal te vertellen.

Wijngaard

Picard speelt zich twintig jaar na de bioscoopfilm Star Trek: Nemesis af. De inmiddels verouderde admiraal is gepensioneerd na de vernietiging van de Romulan thuisplaneet en de keuzes die door Starfleet zijn gemaakt tijdens de evacuatie daarvan. Hij leeft een teruggetrokken leventje op zijn wijngaard Chateau Picard, waar hij de dagen rustig spendeert samen met zijn hond Number 1 en verzorgers. Aan alles merk je dat dit niet het leven is wat hij voor ogen had en tegelijkertijd kampt hij nog altijd met de dood van zijn kameraad Data. In dat opzicht voelen de eerste afleveringen aan als een character study van Picard en zet het de fundering voor het avontuur dat gaat komen in de vorm van een jongedame die in hoge nood bij hem op de stoep verschijnt. Al snel raakt hij verwikkeld in een complot en het zou natuurlijk geen serie over Picard zijn als de Borg en Romulans ook niet even om de hoek komen kijken.

Star Trek: Picard gaat van start op Amazon Prime

Waar Discovery een goed startpunt is voor nieuwe fans en waar weinig voorkennis voor nodig is, lijkt dat bij Picard toch ietsjes anders te gaan zijn. Er worden nieuwe personages geïntroduceerd en het is een nieuw verhaal, maar tegelijkertijd borduurt het verder op de wereld waar Star Trek The Next Generation, Nemesis en zelfs een vleugje van de 2009 reboot met Chris Prine ons achterlieten. Naar de vernietiging van planeet Romulus en de dood van Data wordt verwezen, maar het mist mogelijk de impact als je het voorgaande materiaal niet hebt gezien. Wel neemt het de tijd om je aan de hand in deze wereld te leiden.

De eerste afleveringen zijn dan ook rustig qua opzet, toch is er nog genoeg ruimte voor actiemomenten. Verwacht echter geen flitsende Discovery-achtige taferelen (al lijkt het er door de trailers op dat dit later nog gaat komen). Het gros wordt opgevangen door andere personages en als Stewart aan de slag mag, is dat op een tempo dat hij het kan bijbenen. Wat uiteraard precies past bij de oudere Picard.
Niet alleen Patrick Stewart is een dagje ouder geworden, ook Brent Spiner, die nogmaals in de rol van androïde Data kruipt. Waar het bij Picard niet meer dan logisch is dat hij oud is, is dat bij Data niet het geval. Het is tenslotte een machine en die worden niet ouder. Spiner is weer in zijn gelige/witte verf gezet en is met de computer jonger gemaakt. Een techniek die we de laatste jaren steeds vaker voorbij zien komen, maar in dit geval voor mij niet helemaal lekker werkt en wat gewenning vergt.

Plot

Na de eerste drie afleveringen lijkt het avontuur van Jean Luc echt te gaan beginnen. De opbouw daarnaartoe en de nieuwe personages zorgen ervoor dat ik erg benieuwd ben naar wat gaat komen. De trailers lieten bekende karakters zien, zoals zijn voormalig ‘number one’ Riker en niemand minder dan Star Trek Voyager’s Seven of Nine, maar die waren in deze afleveringen nog nergens te bekennen. Bij Riker kreeg ik het gevoel dat het om een kleinere cameo ging, maar Seven lijkt een veel prominentere rol te hebben, wat niet gek is met het plot dat wordt neergezet.

Mijn interesse voor Star Trek: Picard was al groot na de aankondiging, maar nu ik de eerste afleveringen heb gezien, zie ik een serie die “Boldy goes where no Star Trek has gone before”.

De eerste aflevering van Star Trek: Picard staat vanaf 24 januari op Amazon Prime Video, waarna er iedere week een nieuwe uitkomt. Een tweede seizoen is inmiddels ook al bevestigd.

Marc de Haas