De twee nieuwkomers in seizoen 2 van Jack Ryan

alle acteurs op een rij
Foto: Screenrant

De spannendste serie van dit moment is het tweede seizoen van Jack Ryan op Amazon Prime. Wij mochten in Londen interviews doen met de 4 belangrijkste acteurs uit de serie. Eerder kon je ons gesprek met John Krasinski en Wendell Pierce al lezen. Dit keer spreken we met Noomi Rapace en Michael Kelly.

Er is een goede reden waarom de interviews in twee groepjes acteurs worden gegeven. John en Wendell zijn de twee oudgedienden, die ook al in seizoen 1 van Jack Ryan te zien waren. Noomi en Michael spelen personages die nieuw zijn in seizoen 2, maar die wel een zeer belangrijke rol hebben.

Mixed Grill: Waarom wilde je meespelen in seizoen 2 van Jack Ryan?
Noomi Rapace: Ik wilde heel graag eens samenwerken met John Krasinski. Zijn film A Quiet Place blies me omver. Toen hij me vertelde dat hij me wilde ontmoeten hoefde ik niet lang na te denken. Ook was ik al fan van seizoen 1 van Jack Ryan.
Michael Kelly: Voor mij eigenlijk precies hetzelfde. Ik ken John al jaren, omdat ik wel eens met zijn vrouw (Emily Blunt) heb samengewerkt. Er was meteen een klik tussen ons. Toen ben ik een paar seizoenen House of Cards gaan doen. In de tussentijd stuurde John me de pilot en een paar scripts van Jack Ryan. Ik was meteen onder de indruk en wist direct dat ik hieraan mee wilde werken. Het was dus een makkelijke beslissing toen John me vroeg.

Het schijnt dat John een enorme grappenmaker is op de set. Klopt dat?
NR: Hij bezit de geniale eigenschap om met iedereen lol te trappen, zodat we ons allemaal op ons gemak voelen om vervolgens als het nodig is ook iedereen scherp en geconcentreerd te krijgen.
MK: Ik heb nergens zo hard moeten lachen op de set als met hem, maar tegelijkertijd ook nooit zo hard gewerkt om een scene perfect te krijgen. Hij bezit ook de geniale eigenschap om een scene, die tijdens de opnames niet blijkt te werken, razendsnel te herschrijven zodat het plots wel werkt.

Wist je toen je ja zei tegen de samenwerking al wat voor rol je ging spelen?
NR: Een beetje. Ik mocht zelf meehelpen om mijn personage echt goed te ontwikkelen. Dat vond ik erg fijn. Ik wilde namelijk meer zijn dan alleen maar een sexy en slimme spion. Zo hebben we samen bedacht dat ze een militaire achtergrond moest hebben en dat ze zich als een soort kameleon perfect kon aanpassen aan bepaalde situaties.
MK: Ik was eigenlijk al blij met de rol zoals die was. We hebben samen nog wel wat bijgeschaafd, maar de basis was direct al goed. Dat is knap, want mijn personage speelt een complexe rol in het verhaal.

Begin november komt de serie uit. Iets waar jullie heel lang aan hebben gewerkt, wordt er door sommige bingewatchers in een dag er doorheen gejaagd. Hoe kijken jullie aan tegen deze nieuwe manier van televisie kijken?
NR: Toen ik opgroeide had ik geen tv. We woonden op een boerderij en mijn familie was arm. Heel soms huurden we een televisie met ingebouwde videorecorder. Ik mocht dan 1 film uitkiezen, die ik vervolgens vele malen achter elkaar keek. Zo heb ik bijvoorbeeld Alien of True Romance wel 3 keer achter elkaar gezien. Ik moest wel, want die tv ging de volgende dag weer terug naar de verhuurder. Door zo te kijken blijft een film voor altijd in je gedachten hangen. Daarom hou ik er nog steeds van om me af te sluiten van de wereld en lekker een paar uur lang in een andere wereld te zijn.
MK: Toen ik nog aan House of Cards werkte, zag ik op Twitter berichten van mensen die twaalf uur na het uitkomen van een nieuw seizoen alles al hadden gezien. Ongelofelijk! Zeker omdat de serie best zware kost was. Maar goed, het is mooi dat mensen nu zelf kunnen kiezen hoe ze televisie kijken. Amazon en Netflix hebben de televisie voorgoed veranderd.

Wat voor series kijken jullie zelf?
NR: Om eerlijk te zijn heb ik niet zoveel tijd om series te volgen. Ik zou wel willen, maar het lukt gewoon niet. Dat komt ook omdat ik vrijwel niets kijk als ik aan het opnemen ben. Op die manier kan ik me beter focussen. Ik ben net terug van IJsland waar ik met regisseur Valdimar Jóhannsson heb gewerkt aan de film Lamb. Ik heb letterlijk 3 maanden doorgebracht op een berg zonder bereik op mijn telefoon. Ik loop dus met alles achter.
MK: Als ik aan het werk ben, kijk ik niets. Maar ik had onlangs de luxe om een paar maanden vrij te zijn. Ik heb vooral heel veel tijd doorgebracht met mijn familie, maar ik heb ook flink wat series gekeken. Waar ik het meest van onder de indruk was, is het werk van Phoebe Waller-Bridge. Zowel Fleabag als Killing Eve hebben me omver geblazen. Het feit dat dezelfde vrouw beide series heeft gemaakt, is echt heel indrukwekkend.
NR: Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik heb nog niet alles gezien van haar, maar wat ik gezien heb is fantastisch. 

Seizoen 2 van Jack Ryan is nu te zien op Amazon Prime.