Janet Echelman plaatst kunst boven je hoofd

Janet Echelman - Current
Alle afbeeldingen: © Janet Echelman. Fotografie: Infinite Impact

Vergeet niet om af en toe naar boven te kijken. Je weet maar nooit of daar iets moois is te zien. Zo heeft kunstenaar Janet Echelman de straten van Columbus, Ohio versierd met een indrukwekkende installatie van gekleurde draden.

Het werk van Janet Echelman is altijd kleurrijk, spectaculair en lijkt in de lucht een eigen leven te leiden. Vaste bezoekers van het Amsterdam Light Festival kennen haar werk wellicht van de editie van 2021 waarin de installatie 1.26 Amsterdam bij de Stopera boven de Amstel zweefde. Een van de hoogtepunten van het festival van dat jaar.

125 kilometer

Currents is de titel van het recente werk in Columbus en met deze installatie heeft Echelman een primeur. Het is haar eerste kunstwerk dat boven de doorgaande weg in een stad hangt. Currents bestaat uit ruim 125 kilometer aan gekleurde touwen. Hierin zijn maar liefst 500.000 knopen gelegd om te komen tot de huidige vorm.

Het kunstwerk zit vol mooie verwijzingen naar de stad Columbus en haar geschiedenis. Zo staat de stad bekend om de vele bogen die over de straten zijn gespannen. In eerste instantie was dat voor de leidingen van de trams, maar inmiddels horen de bogen zo bij Columbus dat ze onderdeel uitmaken van de identiteit van de stad. Ze dienen nu vooral een decoratief doel. Verder verwijst Currents naar de rivier Scioto en de bedrijvige industrie op de oevers.

Connecties in de stad

De draden in lucht staat overigens niet op zich. Door ze vast te maken aan de gebouwen maakt Currents ook verbindingen in de stad. Zo staan de rode draden voor de bakstenen van de gebouwen en verwijzen de blauwe draden naar het water in de stad. Met de installatie hoopt Janet Echelman dat mensen zich meer bewust worden van alle zichtbare en onzichtbare connecties in de grote stad.

Wie het kunstwerk eens wil bewonderen kan deze vinden in High and Gay Streets Historic District, een van de mooiste en meest levendige wijken van de stad.

Janet Echelman - Current

Janet Echelman - Current

Janet Echelman - Current

Janet Echelman - Current

Janet Echelman - Current

Janet Echelman - Current

Janet Echelman - Current