De tijd hangt stil boven Madrid

kunstwerk in Madrid

Boven het beroemde Plaza Mayor in Madrid hangt momenteel een prachtig kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Janet Echelman. Zij plaatste een indrukwekkende sculptuur van draden boven het bronzen standbeeld van koning Filips III uit 1616.

Het werk heeft als titel 1.78 Madrid. Dat is een verwijzing naar het feit dat sinds de aardbeving in Japan in 2011 een dag op Aarde 1,78 microseconden korter duurt. Dit komt omdat de as waarom onze planeet draait 15 centimeter is verschoven.

Stierenvechten en brandstapels

De laatste 400 jaar was het Plaza Mayor regelmatig het toneel van stierenvecht-evenementen en brandstapels van de Spaans inquisitie. Janet Echelman wil dat mensen nu naar het plein komen om te genieten van haar kunstwerk. Ze hoopt dat dit zal zorgen voor discussies over kunst, het belang van tijd en het feit dat de moderne geschiedenis op het plein een stuk minder bloediger en gewelddadig is. Dat is iets om te koesteren.

1.78 Madrid is gemaakt van een zeer sterke vezel in felle kleuren. Janet Echelman maakte met vlechten en knopen een sculptuur van de draden. Deze is lichtgewicht en kan meebewegen met de wind. ’s Avonds zorgen lampen op het plein voor een mooie lichtshow.

kunstwerk in Madrid

kunstwerk in Madrid

kunstwerk in Madrid

kunstwerk in Madrid