Jeroen Pen en De meest besproken man van Nederland

Jeroen Pen - De meest besproken man van Nederland

Veel jonge mensen zitten op het werk opgescheept met tijdelijke contracten of zijn noodgedwongen freelancer, terwijl een oudere generatie collega’s een riant vast contract en een goed salaris heeft. Herkenbaar? Dan moet je zeker dit boek van Jeroen Pen lezen.

In De meest besproken man van Nederland volgen we het verhaal van Otto Spanjer, een jonge en gedreven journalist. Hij zit vol creatieve ideeën en is ambitieus, maar loopt op het werk steeds tegen een muur op. De oudere collega’s bepalen de lijn, maar weten tegelijkertijd niet hoe ze een publiek moeten bereiken.

Via een regionale omroep en een ooit prestigieus tijdschrift komt Otto bij de publieke omroep terecht. Daar moet hij mede gaan zorgen dat er weer aansluiting komt bij een jongere doelgroep. De mensen die al jaren bij de omroep zitten, hebben geen flauw idee hoe dat moet, maar bepalen wel de koers.

Kerstborrel

Otto werkt hard en boekt successen, maar het zijn wederom de oudere collega’s die met de eer strijken. Doorwerken, je best doen en je kans afwachten lijkt het beste advies. De kansen worden echter wel beloofd, maar nooit waargemaakt. Na een bizarre kerstborrel en een zoveelste tegenslag besluit Otto het radicaal aan te pakken. Dat maakt hem in één klap de meest besproken man van Nederland.

Het boek is vreselijk grappig om te lezen, maar zal ook een bittere toon hebben voor iedereen die de ellende die Otto doormaakt in het echt heeft meegemaakt. Persoonlijk herken ik net even te veel in het boek. Dat maakte het dat ik het in één dag uitlas, maar ook vanmorgen erg vroeg wakker was en moest denken aan de soortgelijke situaties die ik zelf heb meegemaakt.

Radicale stap

De radicale stap die Otto heeft gezet durfde ik of een van mijn directe collega’s nooit te zetten. Waarschijnlijk zal iedereen die zich in dit boek herkent hetzelfde hebben. In de tussentijd werken we maar weer hard door en hopen dat onze dag ooit eens zal komen. Hopelijk zet Jeroen Pen mensen met zijn boek aan het denken, maar of hij voor verandering zal zorgen op de juiste plaatsen valt te betwijfelen.

Toevallig keek ik onlangs na lange tijd weer eens naar de film Office Space. Toen ik De meest besproken man van Nederland las, moest ik daar direct aan denken. Jeroen Pen schreef het Nederlandse antwoord op die film. Hilarisch en pijnlijk herkenbaar. Het lijkt satire, maar iedereen die in de journalistiek heeft gewerkt, weet wel beter.