De lucht in met de DJI Mini 3

De lucht in met de DJI Mini 3

Waar het vliegen van drones nog niet zo lang geleden alleen weggelegd was voor de rijken en experts, wordt dit steeds toegankelijker. Droom je ervan ook eens te kunnen vliegen met een drone van hoge kwaliteit, dan is de DJI MINI 3 helemaal voor jou. Voor jou en mij, want ook ik kon het luchtruim verkennen en van complete leek ontpoppen tot beginnend piloot.

Afhankelijk van de configuratie die je besteld, komt de drone met een controller met scherm, dezelfde maar dan zonder scherm of compleet zonder controller wanneer je er zelf al één zou hebben. De schermloze controller heeft een bevestigingspunt voor je telefoon zodat deze het livebeeld van de camera’s kan doorgeven. DJI leverde mij echter de complete set waarbij het scherm ingebouwd is en daarbij nog eens een charging station met een drietal verwisselbare accu’s en een schoudertas genaamd de Fly More Combo. Dit hield in dat ik direct alles in huis had om te beginnen dus greep ik de kans om dan eindelijk die droom te verwezenlijken.

Niet zomaar de lucht in

De controller voelt zeer stevig, biedt voldoende grip en ligt fijn in de hand. Hij is gemakkelijk te vervoeren doordat de sticks los te draaien zijn en in een uitsparing aan de achterkant bewaard kunnen worden. Zodra je de combinatie hebt gevonden om de controller en de drone aan te zetten ontdek je dat je niet zomaar de lucht in gelaten wordt. DJI heeft een zeer uitgebreide catalogus aan vlieglesvideo’s in hun app beschikbaar voor je als beginnend piloot mag opstijgen. En dit was welkom ook, gezien het vliegen van een drone toch iets uitdagender bleek dan ik vooraf had gedacht! Daarbij dien je rekening te houden met restricted flying zones, dus controleer dit eerst voor het gebied waar je wilt gaan vliegen. Terug naar de controller, voelt dit als gamer redelijk standaard met een tweetal joysticks voor horizontale en verticale bewegen en twee bumper knoppen voor extra controls zoals het schieten van plaatjes. Het touchscherm is ruim en overzichtelijk en is in volle zon nog steeds te zien.

De lucht in met de DJI Mini 3

Controls moesten wennen

Mijn link naar gaming zat mij best een beetje tegen. In de standaardconfiguratie duw je de linker stick naar voren om de drone op te laten stijgen en naar achteren dalen, waar naar links en rechts de richting van de drone bepaalt. De rechter stick gebruik je om naar voren en naar achteren te gaan en om zijdelings te vliegen. Voor mijn gevoel, gevoed door jaren van games, is dit andersom dan ik verwacht en moest ik actief eraan werken om te onthouden wat de juiste acties waren. Gelukkig vond ik de mogelijkheid om de besturingsmogelijkheid aan te passen waardoor de sticks zich exact als een PlayStation bestuurde. Met deze hervonden bekendheid lukte het me al gauw om succesvol het luchtruim in te komen en over mijn huis te vliegen, langs de rotonde en de schapen te bekijken in het weiland. Op het scherm van de controller volg je het livebeeld van de camera, wat gemakkelijk bijgesteld kan worden dankzij de vol beweegbare camera voorop de drone. Achter de bumpers vinden we twee scrollwielen waarmee dit gemakkelijk gaat en ik vond in naar schuin naar voren en recht naar beneden mijn favoriete aanzichten waar ik vloog.

Meer succesvol in de open ruimte

En vliegen deed ik! Stuntelig in het begin, dat zeker; maar binnen korte tijd met meer toonbare resultaten die ik direct naar de SD-kaart in de drone kon opnemen. In de open lucht beginnen is de tip die ik mezelf had willen meegeven, maar je weet hoe het gaat wanneer je graag coole nieuwe techniek wilt uitproberen wanneer de kinderen op bed liggen. Mijn eerste poging zorgde voor geschokte, weggedoken katten van het propellergeluid en gekortwiekte planten die mijn vrouw nog niet ontdekt heeft. Opstijgen vanuit de tuin geeft wat meer ruimte voor mogelijke slordigheden zoals wanneer je ontdekt dat acceleratie best rap kan gaan wanneer het pookje ingedrukt wordt. Zolang ik uit de buurt van de bomen bleef achter mijn huis lukte het al gauw om rondjes te vliegen en heelhuids terug te keren – ook al heb ik de DJI 3 Mini een keer uit de heg van buren moeten vissen. De wieken zijn van zacht materiaal dus veel schade doet- en neemt het apparaat niet, toch probeerde ik er zo voorzichtig mogelijk mee te vliegen uiteraard. Ga je te ver buiten het bereik, dan keert de drone vanzelf terug naar waar hij voor het laatste bereik had. Het eerder genoemde grasveld met de schapen was vanuit de achtertuin toch wel de grens wanneer ik in mijn tuin zat.

De lucht in met de DJI Mini 3

Waanzinnige beelden opnemen

Standaard worden video’s opgeslagen op de SD card en zijn in 1080p en 30fps, waar de foto’s in 12MP eruit komen. Zoals je mag verwachten is alles in de pro-modus aanpasbaar, van de witbalans tot de resolutie en van de framerate tot de sluitersnelheid. Is dit iets te veel detail, dan heeft de automatische stand ook een aantal instellingen voor de meest voorkomende keuzes. In 4K en 30 FPS boekte ik fraaie resultaten die natuurshots er spectaculair uit lieten zien. Het was erg plezierig om flyby’s zo soepel mogelijk te filmen, ook al is dit best een uitdaging. Naast video van je vlucht is een foto ook snel gemaakt dankzij de toegewijde schouderknop. De SD kaart kan in de drone geplaatst worden, wat ik deed, maar ook de controller zelf heeft de mogelijkheid om er één in te steken. Door de SD in de drone zelf te plaatsen worden de hoogste kwaliteit beelden opgenomen en zijn daarmee ook gemakkelijk over te zetten naar andere apparaten. Wel merkte ik dat, zeker wanneer je opneemt tijdens het vliegen, je drone niet heel lang in de lucht blijft. Met een kleine 20 minuten werd ik geregeld weer verzocht om de drone naar de grond te brengen. Dat is waar de Fly Longer Pack schittert en het drie battery packs tegelijkertijd kan opladen in redelijk korte tijd.

Conclusie

Met de Mini 3 maakt DJI een prachtige en erg toegankelijke drone. Wanneer je nog nooit gevlogen hebt is de Academy een absolute must voor je het luchtruim kunt verkennen en een tour van de vele aanpasbare mogelijkheden op de controller is dat ook. Toen ik de controls omdraaide vloog ik soepel en manoeuvreerde om en over het huis, het weiland en tussen de bomen. Dankzij het fraaie scherm op de riante en comfortabele controller was alles gemakkelijk te volgen en de vele opties voor het opnemen van video en het maken van foto’s voegen veel toe. De accuduur is niet heel lang, waardoor meerdere accu’s en een manier om deze snel op te laden zeker welkom zijn. DJI maakt met de Mini 3 drone vliegen leuk en toegankelijk.

Sander Noordijk

De lucht in met de DJI Mini 3

De lucht in met de DJI Mini 3

De lucht in met de DJI Mini 3

De lucht in met de DJI Mini 3

De lucht in met de DJI Mini 3

De lucht in met de DJI Mini 3