Kabouter Buttplug van Paul McCarthy als kerstcadeau

Kabouter Buttplug
Foto’s: courtesy of the artist and Avant Arte

Kunstenaar Paul McCarthy heeft in samenwerking met online kunsthandel Avant Arte een serie replica’s gemaakt van misschien wel zijn beroemdste werk. We hebben het hier natuurlijk over Santa Claus, die we vooral kennen onder de naam Kabouter Buttplug.

Het originele werk staat al flink wat jaren in Rotterdam. Aan het begin was er nog discussie over wat deze kerstman in zijn handen had. Het zou gaan om een bel en een kerstboom, maar in Rotterdam wisten ze wel beter. Het werk kreeg al snel de bijnaam Kabouter Buttplug. De reden voor McCarthy om dit werk te maken was dat in zijn ogen Coca-Cola het kerstfeest voorgoed heeft verpest. In plaats van een gezellig samenzijn met vrienden is Kerstmis nu vooral een reden geworden om heel veel te shoppen.

Oslo

Mocht je nog niet uitgeshopt zijn, dan kun je via Avant Arte een bronzen replica van de kabouter kopen. In de omschrijving in de webshop staat ook Santa with Butt Plug Bronze. Dus vanaf nu is het officieel dat deze kerstman geen boom in zijn handen heeft. Deze versie die in een oplage van 25 is gemaakt, is overigens geen exacte kopie van het beeld in Rotterdam. Deze rode editie is in het groot in Oslo te vinden. Daar zijn ze overigens van mening dat wat de kerstman in zijn handen heeft ook een sculptuur van Constantin Brâncuși zou kunnen zijn. Paul McCarthy beschouwt deze rode sculptuur als een verder uitgewerkte en definitieve versie van zijn Kerstman. Het was in eerste instantie ook de bedoeling dat het beeld in Rotterdam rood zou zijn.

Kabouter Buttplug

Kabouter Buttplug

Kabouter Buttplug

Kabouter Buttplug