Fotografiemuseum Fotografiska zit in voormalig kraakpand

Fotografiemuseum Fotografiska
Fotografie: Nicoló Lanfranchi en Patricia Parinejad

Na al eerder gevestigd te zijn in New York, Shanghai, Stockholm en Tallinn is Fotografiska nu ook neergestreken in Berlijn. In het pand met een zeer rijke en veelbewogen geschiedenis zit nu Fotografiska Museum Berlin.

Bij Fotografiska combineren ze het tonen van exposities met een horeca-concept. Het is dus mogelijk om in het pand naast het kijken van kunst ook wat te eten, te borrelen en zelfs te dineren. Er zijn in totaal zeven verdiepingen met daarin expositieruimtes, een restaurant, twee bars, een bakkerij, een winkel en een balzaal. Hierdoor voelt het gebouw van binnen aan als een hotel, alleen kun je hier niet overnachten.

Het pand op de hoek van de Oranienburger Strasse en Friedrichstrasse komt uit 1909 en was in die tijd bekend als Friedrichstrasse Passage, een plek waar gewinkeld kon worden. In de jaren erna heeft het veel bestemmingen gehad met als donkere bladzijde de Tweede Wereldoorlog toen het Deutsche Arbeitsfront (de vakbond van de nazi’s) en het bijbehorende SS-korps in het gebouw zaten. In de jaren na de oorlog stond het mede daarom op de lijst om gesloopt te worden. Een actie van krakers voorkwam dat.

Kunsthaus Tacheles

Zij maakten van het pand het Kunsthaus Tacheles, een artistiek kraakpand van het kunstenaarscollectief Tacheles. Van 1990 tot 2012 waren zij in het pand te vinden. In deze periode zijn veel muurschilderingen gemaakt die inmiddels behoren tot het culturele erfgoed. Er is daarom ook met argwaan gekeken naar de recente ontwikkelingen waarin architectenbureau Herzog & De Meuron het pand renoveerde om plaats te maken voor Fotografiska plus nog appartementen en kantoren.

Ontwerper Werner Aisslinger en zijn Studio Aisslinger mochten het deel waarin het museum nu zit inrichten. De opdracht daarbij was om het erfgoed intact te houden. Dit heeft Aisslinger gedaan door de aanwezig kunst (soms letterlijk) in de spotlights te zetten. Lampen en lijsten zorgen voor een eerbetoon aan het verleden, terwijl er niet is bezuinigd op comfort. Fotografiska is namelijk een onafhankelijk museum zonder staatssteun. Het horeca-deel is dus essentieel voor de inkomsten.

Fotografiemuseum Fotografiska

Fotografiemuseum Fotografiska

Fotografiemuseum Fotografiska

Fotografiemuseum Fotografiska

Fotografiemuseum Fotografiska

Fotografiemuseum Fotografiska

Fotografiemuseum Fotografiska