The Suede van PUMA wordt 50 jaar

PUMA Suede

Bijna iedereen kent de mooie, minimalistische suède sneaker van PUMA wel. Volgend jaar bestaat ie alweer een halve eeuw. Vooruitlopend op dat heugelijke feit, lanceert PUMA de komende tijd 50 verschillende varianten van de klassieke schoen.

In oktober 1968 werd de bekende suède sneaker van PUMA voor het eerst uitgebracht. De schoen bleek een echte hit en voerde zowel op de sportvelden als in het straatbeeld de boventoon. En ook vandaag de dag kent The Suede nog vele liefhebbers. In aanloop naar de 50ste verjaardag van de sneaker werkte PUMA onder andere samen met bekende namen uit de mode- en muziekwereld. Er zullen 50 verschillende versies van de schoen worden uitgebracht, waaronder re-releases van the B-Boy Fabulous Pack en de Made in Japan Collectors’ Pack.

Jubileum

Deze maand zal worden onthuld met wie PUMA allemaal het jubileum van The Suede viert. De campagne is in elk geval afgetrapt door atleet Tommie Smith. Hij zorgde ooit voor het eerste grote moment van de sneaker. Dit was op 16 oktober 1968 tijdens de Olympische Zomerspelen in Mexico City. Die dag behaalde de Amerikaanse sprinter, met PUMA-spikes aan zijn voeten, een wereldrecord op de 200 meter. Toen hij na afloop op zwarte sokken naar het erepodium wandelde, droeg hij in zijn linkerhand een Suede.

Iconische schoen

Volgens Tommie Smith heeft The Suede het allemaal. Nog steeds. Hij hield destijds zoveel van de schoenen, dat hij er dus eentje meenam naar het podium. De schoenen deden hem denken aan hoe hij zelf is: hinderlijk sterk, bescheiden en donker. Hij plaatste zijn linkerschoen op het plateau en maakte vervolgens met zijn rechterhand een vuist. Een stil, maar krachtig gebaar om aandacht te schenken aan de strijd voor gelijkheid en mensenrechten.

De eerste editie van de 50 Suedes wordt begin november gereleased via PUMA.com, de winkels van PUMA en geselecteerde dealers wereldwijd.

PUMA Suede - Tommie Smith

PUMA Suede - Tommie Smith